Stoltenberg: Ukrajna ne számítson meghívóra a NATO-csúcson

2024. április 29. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz-ukrán háború híreiből.

  • Ukrajna azt állítja, hogy meghiúsított 55 orosz támadást a keleti-donyecki régióban, mindössze egy nappal azután, hogy Ukrajna elismerte, romlik a helyzet a fronton. Közben Moszkva a hétvégén elfoglalt egy másik keleti falut, Novobakhmutivkát is, miközben az ukrán erők a kulcsfontosságú amerikai fegyverek megérkezésére várnak. (Guardian)
  • A kínai elnök magyarországi útja előtt Franciaországba is ellátogat, ahol Ukrajnáról is szó lesz. „Az eszmecserék középpontjában a nemzetközi válságok, mindenekelőtt az ukrajnai háború és a közel-keleti helyzet, a kereskedelmi kérdések, a tudományos, kulturális és sportegyüttműködés áll majd” – áll Emmanuel Macron francia elnök hivatalának közleményében. Peking azt állítja, hogy semleges fél az ukrajnai konfliktusban, de többször is bírálatot kapott, amiért nem volt hajlandó elítélni Moszkvát az offenzíváért. (Guardian)
  • Zelenszkij a békecsúcsra készül, ami júniusban lesz Svájcban. Az X-en közzétett bejegyzése szerint minden kontinens országai képviseltetik majd magukat. „A globális többségnek békére kell kényszerítenie Oroszországot, és meg is tudja tenni. Az igazságos békéhez vezető út júniusban kezdődhet” – közölte Zelenszkij.
  • AZ orosz védelmi minisztérium szerint erőik ellenőrzésük alá vonták Szemenyivka falut az ukrajnai Donyecki területen – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium a Reuters szerint.
  • A lengyel tüntetők hétfőn abbahagyták a hónapok óta tartó blokádot az ukrán határon, az utolsó lezárt ukrán határátkelőnél – közölte Kijev és Varsó. Ukrajna mezőgazdasági minisztere közleményben üdvözölte Lengyelország „konstruktív munkáját” a blokád feloldása érdekében, és azt mondta, hogy a Varsóval és az ágazati szövetségekkel folytatott tárgyalások nem voltak könnyűek, de „a lényeg az, hogy van eredmény”. „Szerencsére a lengyel határon minden irányban feloldottuk a blokádot” – mondta Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője, hozzátéve, hogy a lengyel gazdák felszabadították a Rava-Ruska átkelőhöz való hozzáférést. A teherautók hétfő reggel mindkét irányban megkezdték a határátkelést. A lengyel mezőgazdasági termelők és szállítmányozók tavaly késő ősz óta blokkolták az Ukrajnával közös határátkelőket a tisztességtelen verseny miatti aggodalmak miatt. (Guardian)
  • A NATO júliusi csúcstalálkozóján nem érdemes Ukrajnának tagsági meghívóra számítania – közölte Jens Stoltenberg. A NATO főtitkára megjegyezte, hogy ehhez a 32 tagállam teljes egyetértése lenne szükséges. „De remélem, jelét adhatjuk annak, hogy Ukrajna közeledhet a szövetséghez” – idézte az Unian Stoltenberget. A főtitkár nem említette eleve nagy akadályként, hogy Ukrajna az ellene Oroszország által indított háború miatt területi vitában áll szomszédjával. „Hiszem, hogy Ukrajna helye a NATO-ban van…és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Ukrajna megfeleljen a NATO elvárásainak, hogy amikor a politikai feltételek lehetővé teszik, azonnal taggá válhasson” – mondta Stoltenberg.
  • Nem függeszti fel a Nemzetközi Vöröskereszt az oroszországi szervezetének működését. Az Oroszországi Vöröskereszt (RRC) annak ellenére működhet tovább, hogy a gyanú szerint nem őrizte meg semlegességét és túlzottan együttműködött Ukrajna területén az országra támadó orosz erőkkel. Egyelőre csak egy felülvizsgálati testület létrehozásáról döntöttek, amely válaszokat vár a szervezet semlegességi elveinek betartásával kapcsolatos kérdésekre. Ukrajna kevesellte a Nemzetközi Vöröskereszt reakcióját, elvárva, hogy felfüggesszék az RRC működését, ahogyan az Belarusz esetében már megtörtént. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!