Blinken szerint a Hamásznak gyorsan kell döntenie a legújabb tűzszüneti javaslatról

2024. április 29. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői hírösszefoglalónk a közel-keleti konfliktusról.

Folytatódnak az izraeli–palesztin konfliktus miatt indult tüntetések az Egyesült Államok egyetemein: a Los Angeles-i UCLA-n például palesztinpárti és Izrael-párti tüntetők csaptak össze egymással, miután áttörték a két oldalt elválasztó kordont. Az amerikai kormány alapvetően tiszteletben tartja az izraeli–palesztin háború miatt tüntetők jogát, de feltételül szabták meg, hogy a tiltakozásoknak békés jellegűnek kell maradniuk. A Reuters hírügynökség jelentése szerint az UCLA két csoportja vasárnapig békében is volt egymással, amikor is a rendőrök botokkal választották szét őket, miközben lökdösték egymást. Az egyetem szigorítja a biztonsági intézkedéseket. (BBC)

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a gázai halálos áldozatok száma elérte a 34 488-at, a sebesülteké a 77 643-at. A hadsereg gázai szárazföldi hadműveletében összesen 261 izraeli katona halt meg.

Egyiptom külügyminisztere reménykedik egy új gázai tűzszüneti javaslatban, mivel a Hamász küldöttsége hétfőn Kairóba érkezett tárgyalásra. Bízik abban, hogy a javaslatnál figyelembe vették mindkét fél álláspontját, és törekedtek a kompromisszumra.

„Az egyetlen dolog, ami a gázai emberek és a tűzszünet között áll, az a Hamász. Nekik kell dönteniük, és gyorsan kell dönteniük” – mondta Antony Blinken a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén, amelyet a szaúdi fővárosban, Rijádban tartottak. „Bízom benne, hogy a helyes döntést hozzák meg.” Az amerikai külügyminiszter hétfőn érkezett Szaúd-Arábiába, ahol megismételte: az Egyesült Államok nem támogathat egy izraeli szárazföldi támadást Rafah ellen – ahol Izrael szerint a Hamász utolsó négy ép zászlóalja rejtőzik – „olyan (izraeli) terv hiányában, amely biztosítja, hogy a civileknek nem esik bántódásuk”. (Reuters)

Izrael a tűzszünet érdekében 40 helyett megelégedne 33 túsz szabadon engedésével is – írta a Jerusalem Post. A Hamász október 7-én több mint 1200 embert ölt meg, köztük közel 850 civilt – és 240 túszt ejtett, akik közül 105 embert sikerült még októberben egy fogolycserével kiszabadítani. Többen bizonyosan meghaltak a túszok közül. A brit külügyminiszter Rijádban közölte: Izrael több ezer palesztin foglyot is kész az egyezmény részeként szabadon engedni a túszokért, akik között még mindig vannak nők, idősek és gyerekek is.

Ezrek tüntettek hétfőn Tel-Avivban a Hamász palesztin iszlamista szervezet által a Gázai övezetbe hurcolt túszok tárgyalásos úton való szabadon engedéséért. A túszok hozzátartozói szintén beszéltek a tüntetésen, felszólítva az izraeli vezetést, hogy tűzszüneten és az elhurcoltak kiszabadításán fáradozzon. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!