Szlovéniában népszavazást tartanak arról, hogy lehessen marihuánát termeszteni

2024. április 28. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén Szabadság Mozgalom pártja elérte, hogy a szlovén választók elé kerüljön egy népszavazás, amelyben a szomszédos állampolgárok a kérdések mentén kifejthetik véleményüket a kannabisz orvosi és nem orvosi célú használatáról, illetve a fű termesztéséről személyes használatra – írja az International Cannabis Business Conference (ICBC). A népszavazás kérdéseit április 25-én hagyta jóvá a szlovén nemzetgyűlés, a szavazásra pedig az európai parlamenti választásokkal egy időben, június 9-én kerül sor.

Az ICBC a Slovenia Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy Szlovéniában a marihuána gyógyászati célú értékesítése és felhasználása már engedélyezett, a termesztése azonban nem.

A Ljubljanai Egyetem politikai „Marihuána menetre” névre keresztelt megmozdulása 2023 novemberében közzétett egy kutatást, ami szerint Szlovéniában több mint 200 ezren élnek fogyasztanak marihuánát, valamint arra is kitértek, hogy az országban évente nagyjából kétezer kannabisszal kapcsolatos bűncselekmény történik.

Málta, Luxemburg után Németország a harmadik uniós tagállam, amely legalizálja a kannabiszt személyes használatra. A törvény április elsejével lépett életbe, és az új szabály értelmében otthon maximum 50, nyilvános helyeken maximum 25 gramm fű lehet a Németországban tartózkodóknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!