Arrogáns milliárdosnak nevezte az ausztrál miniszterelnök Elon Muskot

2024. április 23. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália miniszterelnöke „arrogáns milliárdosnak" nevezte Elon Muskot, miután az X nem hajlandó eltávolítani a Sydney-ben történt templomi késelésről készült felvételeket – írja a BBC.

Hétfőn egy ausztrál bíróság arra kötelezte Musk közösségi oldalát, az X-et (korábbi nevén Twitter), hogy törölje a múlt heti Sydney-ben történt támadásról készült videókat. Az ausztrál miniszterelnök először azután szállt bele Muskba, hogy az a kérés után cenzúrával vádolta meg az ausztrál kormányt. „Musk azt hiszi, hogy a törvények felett áll, de a józan ész felett is” – mondta Albanese az ABC Newsnak.

Múlt héten Ausztrália egyik független szabályozó hatóságának biztosa súlyos bírságokkal fenyegette meg az X-et, illetve azokat a közösségi médiavállalatokat, amelyek nem távolítják el a késelésről készült videókat. Eközben az X azzal érvelt, hogy a biztos felszólítása és végzése „nem tartozik az ausztrál törvények hatálya alá”. Épp ezért a biztos bírósági végzést kért, mivel kiderült, hogy Ausztrálián kívüli felhasználók továbbra is hozzáférnek a videókhoz.

„Rendkívülinek tartom, hogy az X úgy döntött, hogy nem tesz eleget a kérésnek – mondta Albanese egy sajtótájékoztatón. Musk ezek után arról írt, hogy a X az egyetlen „igazmondó". Emellett bírálta az ország biztosát is, Julie Inman Grantet, akit az “ausztrál cenzúra őrének” nevezett. Az ausztrál miniszterelnök megvédte biztosukat, szerinte ő az ausztrálok védelméért dolgozik.

A platformnak 24 órája van arra, hogy eleget tegyen a hétfő esti végzésnek. Az ügyben a napokban egyébként várható egy újabb meghallgatás is. Az X ellen egyébként folyamatban van egy másik biztos által indított eljárás is: a közösségi oldal állítólag nem adott tájékoztatást arról, hogyan követi nyomon és távolítja el a gyermekekkel szembeni online visszaéléseket tartalmazó anyagokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!