Özönvízszerű esőzések sújtják Kína déli részét

2024. április 22. – 11:51

Özönvízszerű esőzések sújtják Kína déli részét
Egy férfi nézi a megáradt folyót Guangdong tartományban – Fotó: Tingshu Wang / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas áradásokat okoztak az esőzések Kína déli részén, több tízmillió ember életét érinti a katasztrófa Guangdong tartományban, írja a CNN.

A földcsuszamlásokban hárman meghaltak, tizenegy ember eltűnt, többen megsérültek a Hszinhua állami hírügynökség szerint. Legalább százezer embernek kellett elhagynia otthonát a 127 milliós tartományban.

Az ország egyik legnépesebb régióját kedd óta sújtják özönvízszerű esőzések, négy meteorológiai állomás is rekordmennyiségű csapadékot regisztrált áprilisban.

A térségben időjárási figyelmeztetést adtak ki, heves viharokra hívták fel a figyelmet a tengerparti területeken. A CCTV kínai állami televízió a hidrológiai hivatalt idézve azt mondta, hogy a Pej folyó medencéjében három településen „olyan áradások lesznek, mint amilyeneket egy évszázadban egyszer látni a heves esőzések hatására”, írja az MTI.

Kína nagyvárosainak közel fele süllyed a gyorsan terjeszkedő települések épületeinek tömege és a vízkitermelés miatt, derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból. A gyors urbanizáció olyan mellékhatásokkal jár Kínában, amelyek településrészek létét is fenyegeti. A nagyvárosok lakosságszáma rohamos mértékben növekszik, ami a vízigények növekedését is hozza maga után. A vizet legtöbbször felszín alatti rétegekből termelik ki, és ez fokozza a süllyedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!