Az uniós tagállamok külügyminiszterei megállapodtak az iráni szankciók kiterjesztéséről

2024. április 22. – 10:53

Az uniós tagállamok külügyminiszterei megállapodtak az iráni szankciók kiterjesztéséről
Tüntető sétál egy „No war on Iran” feliratú plakáttal egy palesztinbarát demonstráción az Ontario állambeli Torontóban 2024. április 21-én. A tüntetők a Union Station előtt gyűltek össze és vonultak fel Toronto belvárosában, hogy szolidaritást vállaljanak a Gázai övezetben élő palesztinokkal, és elítéljék az izraeli kormány legutóbbi intézkedéseit. Mert Alper Dervis / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk a több mint fél éve tartó izraeli–gázai konfliktusról.

Lemondott Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője, mert nem tudta megakadályozni a Hamász palesztin terrorszervezet támadását 2023. október 7-én. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a vezérkari főnök elfogadta Haliva lemondását, és megköszönte neki a szolgálatát. A katonai hírszerzés távozó vezetője már nem sokkal az ezernél is több halálos áldozatot követelő terrortámadás után közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett.

A rendőrségnek kellett beavatkoznia Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen hétfőn, ahol több tucat aktivistát előállítottak. A Yale Egyetemen a hétvégén több százan gyűltek össze a többi között azt követelve, hogy a felsőoktatási intézmény szakítsa meg a kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek – a tiltakozók szerint – Izrael számára szállítanak fegyvereket.

Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az internetes távoktatásra. A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe.

Mi történt 2023. október 7-én?

Kora reggel váratlanul nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. A Gázai övezetből több ezer rakétát lőttek ki, emellett az iszlamista terrorszervezet fegyveresei dél-izraeli városokban tüzet nyitottak az utcán, civileket és katonákat is túszul ejtettek. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy Izrael háborúban áll, és keményen meg fogják torolni a támadást. Ellencsapásokat indítottak a Gázai övezetben, a térség lakóit pedig felszólította az izraeli hadsereg, hogy hagyják el otthonaikat.

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfő reggel, ketten könnyebben megsérültek. A két terrorista elmenekült a helyszínről, miután sikertelenül próbáltak használni egy házi készítésű géppisztolyt, amit szökésük során eldobtak. A helyszínen találtak egy fejszét is. A merénylők egy fehér autóval érkeztek, és összeütköztek egy másik járművel. A hajtóvadászatban helikoptert is bevetettek.

Teljes készültségben várják a pészachot Izraelben. Több ezer rendőr, határőr katona és önkéntes felügyeli a hétfő este kezdődő, nyolcnapos ünnepet. Rendszeresen járőröznek a szórakozóhelyeken, a tömegrendezvényeken, hogy „minden forgatókönyvre megfelelő választ adjanak, és növeljék a lakosság biztonságérzetét”. Pészach idején Izraelben zárva vannak az állami hivatalok és a munkahelyek jelentős része.

Benjámin Netanjahu visszautasítja a szankciókat, és azt ígéri, hogy „minden erejével küzd” az izraeli hadsereget sújtó amerikai intézkedések ellen. Korábban az Axios hírportál számolt be arról, hogy Washington a ciszjordániai jogsértések miatt fontolóra vette a támogatások megvonását. Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy lesz-e ilyen lépés. „A következő napokban látni fogjuk”, hogy szükség lesz-e rá, mondta Blinken.

Csökkent a kőolaj ára reggel a nemzetközi olajpiacokon a múlt heti emelkedés után. Röviddel fél nyolc után az északi tengeri Brent olajfajta ára hordónként 95 cent (1,05 százalék) eséssel, 86,38 dolláron állt. A Brent ára 3,5 százalékkal emelkedett a múlt héten. A kereskedők továbbra is figyelemmel kísérik a közel-keleti helyzetet. Teherán szerint az Irán elleni pénteki izraeli csapás nem járt áldozatokkal és nem okozott komoly károkat se, miközben Irán nem válaszolt ellencsapással.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei „elvben megállapodtak” az iráni szankciók kiterjesztéséről – jelentett be Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a miniszterek luxembourgi tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. Borrell hozzátette, hogy az EU már több büntető intézkedést is bevezetett Irán ellen. Most a drónokkal kapcsolatos, már hatályban lévő szankciórendszer kibővítésében állapodtak meg, aminek értelmében a szankciók kiterjednek a rakétákra és azok Oroszországnak történő esetleges átadására is. Az uniós főképviselő a Gázai övezettel kapcsolatban azt mondta, egyelőre semmi kilátás a tűzszünetre, a palesztin iszlamista Hamász által ejtett izraeli túszok kiszabadulására és a térség humanitárius helyzetének enyhülésére. „Egészen biztos vagyok abban, hogy amíg a gázai háború folytatódik, nem lesz tartós stabilitás a régióban” – fejtette ki Borrell.

(Források: MTI, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!