A szankciók ellenére észak-koreaiak is dolgozhattak az HBO Max animációs produkcióin is

2024. április 22. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi szankciók ellenére észak-koreai animátorok is közreműködhettek nyugati stúdiók, mint például az Amazon és az HBO Max animációs produkcióinak elkészítésén – írja az MTI a 38 North kutatóinak jelentés alapján, amelyet hétfőn tettek közzé. A 38 North egy washingtoni székhelyű elemzőcég, ami Észak-Koreával foglalkozik.

A kutatók egy észak-koreai internet szerveren fedeztek fel olyan fájlokat, amelyek animációkat, írásos utasításokat és megjegyzéseket tartalmaztak készülő külföldi produkciókkal kapcsolatban. A felsorolt projektek között volt az Amazon Original Legyőzhetetlen c. tévésorozata, amelyet a kaliforniai székhelyű Skybound Entertainment gyárt, valamint az Iyanu, Child of Wonder c. animációs sorozat, amely a marylandi YouNeek stúdióban készül, és az Egyesült Államokban januártól az HBO Max oldalán is elérhető.

A jelentés szerint a megtalált anyagokból arra lehet következtetni, hogy egy közvetítő volt felelős az információk továbbításáért a gyártó cégek és az animátorok között. A fájlokat feltöltő személyt vagy személyeket azonban nem lehetett azonosítani, ahogyan az észak-koreai animátorokat sem.

A 38 North a szervereken három kínai internetcímet is talált, amik közül kettőt az Észak-Koreával szomszédos kínai Liaoning tartományban jegyeztek be. Michael Barnhart – aki szintén részt vette a kutatásban – azt mondta, az animációs szerződéseket valószínűleg Kínából szervezte ki egy fedőcég Észak-Koreába.

A Reuters azt írja, az amerikai szankciók csaknem mindenfajta kereskedelmi tevékenységet tiltanak amerikai állampolgárok és észak-koreaiak szervezetek között. Barnhart szerint a nyugati cégek minden bizonnyal nem tudtak arról, hogy észak-koreai animátorok is dolgoztak a produkciókon.

Az Amazon szóvivője nem nyilatkozott a kérdésről, de a Skybound Entertainment leszögezte, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy észak-koreai vállalat dolgozhat az animációjukon, ugyanakkor azonnali belső vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, megtörténhetett-e ilyesmi. A stúdió szóvivője hozzátette, hogy értesítették az ügyről a megfelelő hatóságokat, és mindenben együttműködnek velük. Az HBO Max és a YouNeek egyelőre nem nyilatkozott az ügyről.

Észak-Korea vezető animációs stúdiója, a phenjani Április 26 Animációs Stúdió, vagy másik nevén a SEK Stúdió, korábban dolgozott nemzetközi projekteken. 2016-ban azonban az amerikai pénzügyminisztérium állami vállalattá nyilvánította, ezért a stúdió ellen is nemzetközi szankciók vannak érvényben. Az amerikai kormány 2021-ben, majd 2022-ben is szankciókat vezetett be olyan kínai vállalatokkal szemben, amelyek együttműködtek az észak-koreai stúdióval vagy közvetítő szerepet játszottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!