Hatalmas robbanófejet tesztelt Észak-Korea, az oroszoknak lehet szüksége rá az ukrán fronton

2024. április 21. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Szupernagy”, robotrepülőre való robbanófejet tesztelt az észak-koreai hadsereg az állami média szombati híradása szerint – írja a Taipei Times az AFP tudósítása alapján.

Kim Dzsongun rezsimje újra fokozott intenzitással folytatja a nukleáris fegyverkezést, mióta Oroszország alávágott velük szemben hozott ENSZ-szankcióknak. Oroszország a múlt hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsban meglévő vétójogát arra használta, hogy gyakorlatilag megszüntesse az Észak-Korea nukleáris és fegyverprogramja ellen irányuló szankciók megsértésének ENSZ általi ellenőrzését.

Elemzők szerint a mostani tesztekkel Észak-Korea olyan robotrepülőket tesztel, amelyeket aztán Oroszországba küld, hogy az oroszok bevethessék őket az ukrajnai háborúban. Washington és Szöul egybehangzóan állítják, hogy Kim Dzsongun az ENSZ határozott tilalma ellenére már szállított fegyvereket Moszkvának.

Ahn Csanil, egy észak-koreai disszidensből lett kutató a friss esetről azt mondta, a teszt a jelek szerint „egy új típusú, szilárd üzemanyagot érintett, és úgy tűnik, hogy ez az orosz keresletet kielégítő exporttermelés része”. Észak-Korea ugyanakkor tagadja, hogy kifelé adnának el fegyvereket.

A diktatúra illetékes hivatala szombaton azt közölte, elvégezték a Hwasal-1 Ra-3 típusú stratégiai robotrepülőhöz tervezett szupernagy robbanófej teljesítménypróbáját. Emellett egy Pjoljji-1-2 új típusú légvédelmi rakéta tesztindítását is végrehajtották a koreai Nyugati-tengeren – közölte.

A szöuli hadsereg ugyancsak szombaton közölte, hogy pénteken délután fél négy körül több robotrepülőt és föld-levegő rakétát észlelt, amelyeket a Sárga-tenger felé lőttek ki. Azt írták, szorosan figyelik Észak-Korea katonai tevékenységét, és ha Phenjan „provokációt hajt végre, azt elsöprő erővel és határozottan megbüntetik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!