Szigorítana a bevándorlási szabályokon a finn kormány

2024. április 18. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

A finn kormány közleménye szerint új eljárást vezetne be az ország határain, hogy kiszűrjék az alaptalanul benyújtott kérelmeket, és javítsanak az elutasított bevándorlók visszaküldési folyamatán – adta hírül az MTI.

Finnország decemberben zárta le Oroszországgal közös, 1340 kilométer hosszú határát az onnan érkező nagy számú illegális bevándorló miatt. Helsinki szerint Moszkva célzottan küldte a határra a menedékkérőket, hogy így migrációs válságot idézzen elő, de Oroszország tagadta ezeket a vádakat. Finnország azóta többször is meghosszabbította a határzárat, legutoljára áprilisban, akkor határozatlan időre.

Az elképzelések szerint a menedékkérők mozgását is jobban korlátoznák az országban az eljárás lezárultáig, akiknek így a határ közelében kellene maradniuk. Mari Rantanen finn belügyminiszter abban bízik, hogy a változtatások felgyorsítják és szigorítják a menedékkérelmi eljárásokat. A belügyminiszer szerint a kormány célja a „a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő személyek gyorsabb visszaküldése”.

Ezen kívül a kormány megtiltaná a bevándorlóknak, hogy menedékkérelmüket a jövőben átválthassák egy tartózkodási engedély iránti kérelemmé. Az állampolgárság megszerzéséhez szükséges időt is nyolc évre emelnék az eddigi öt évről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!