Aggasztó mértékben süllyednek a kínai nagyvárosok egy friss kutatás szerint

2024. április 18. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kína 82 nagyvárosának több mint fele aggasztó mértékben süllyed, ez pedig a városok lakosságát is veszélybe sodorhatja egy új kutatás szerint – írta meg az NPR.

Ilyenkor az adott földterület a környezetéhez képest lesüllyed, így akár az éghajlatváltozás miatti helyi tengerszint-növekedést is felgyorsítva. Amellett, hogy a süllyedés károsíthatja az utakat és az épületeket, vízelvezetési problémákat is okozhat, mivel a víz megreked a süllyedő területen. A kínai kutatás szerint ráadásul Kína part menti területeinek közel a negyede lesz tengerszint alatt száz év múlva.

Ez azt is jelenti, hogy már most több tízmillióan vannak veszélyben, és a szám több százmillióra is ugorhat, ha az óceánszint emelkedésével a városok népessége is tovább nő, miközben folytatódik a süllyedés.

Ez volt az első alkalom, hogy műholdas adatok használtak ahhoz, hogy rendszerszerűen mérjék a kínai városok süllyedését. A szakértők szerint a süllyedés Európában és az Egyesült Államokban is megfigyelhető, de nem olyan mértékben, mint Ázsiában, ahol rengeteg nagy város épült ki folyók torkolatainál. Ezeken a területeken gyakran húznak fel nehéz épületeket, miközben kiszivattyúzzák az alattuk lévő földből a vizet, így a földterület is megsüllyed.

A süllyedés mérése a városok tervezésében is segíthet, sőt, néhány esetben még vissza is tudják azt fordítani. Azokon a területeken, ahol a süllyedés fő oka a víz földből való kiszivattyúzása, annak betiltásával megállíthatják a folyamatot. Erre az egyik legjobb példa Tokióban található: a 20. század során a város egyes részei hihetetlen mértékben, csaknem öt métert süllyedtek, a talajvíz-szabályozások szigorításával viszont sikerült stabilizálni a területeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!