Bárki kaphatna 18 millió forintnyi dollárt az egyik veséjéért cserébe egy amerikai törvényjavaslat szerint

2024. április 18. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szakértők által írt amerikai törvényjavaslat 50 ezer dollárt, nagyjából 18 millió forintot fizetne azoknak adó-visszatérítés formájában, akik eladományozzák egyik veséjüket – írta meg a Vox. A pénzt persze csak azok kapnák, akik idegeneknek adományozzák veséjüket, a családon belüli átültetés nem tartozik ide.

De honnan az 50 ezer dolláros összeg? Egy 2019-es szakértői számítás szerint nagyjából 38 ezer dollárba kerülhet a veseátültetés a donornak. Ebbe az utazás mellett a vesekivétel utáni gyengélkedést is beleszámolták, amikor kimarad az ember a munkából. Ha ezt az összeget az ötéves inflációval is felszorozzuk, 2024-ben már 50 ezer dollárra rúgnak a műtét körüli bonyodalmak.

Az új számítások szerint ezzel az összeggel nagyjából évi 11 ezer fővel tudnák növelni az élő donorok számát. Mivel a törvény bevezetése után időbe telne, mire az emberek élnének a lehetőséggel, a számítás szerint ez az első tíz évben még csak hatvanezer adományozást jelenthetne összesen. Az Egyesült Államokban egy, Richard Nixon korábbi amerikai elnök által 1972-ben aláírt törvény miatt egyébként a veseelégtelenség kezelését nagyobb részben az állam állja. A veseátültetéssel egyéb kezeléseket lehetne helyettesíteni, ezért a számítás szerinti 60 ezer átültetéssel nagyjából 25 milliárd dollárt tudna spórolni az állam.

A törvényjavaslat szerint a donorok ugyanakkor nem egyben kapnák meg a pénzt. A vesekivétel után évi 10 ezer dollár adójóváírásra lennének jogosultak az első öt évben. Ez az ötvenezer dolláros összeg teljes egészében visszaigényelhető, ami azt jelenti, hogy azok is megkapnák a teljes összeget, akik nem tartoznak adóval.

A probléma abból ered, hogy nincs elég donor az Egyesült Államokban: 2021-ben nagyjából 136 ezer embert diagnosztizáltak olyan végstádiumú vesebetegséggel, amelynél a beteg veseátültetésre szorult volna. Ugyanakkor csak 25 ezer donort találtak ebben az évben. Az átültetés helyett egy másik opció lehet még a dialízis, amelynél egy gép távolítja el a vérből a salakanyagot, ez ugyanakkor közel sem olyan hatékony. Egy kutatás szerint azoknak az emberek, akiknek 2017-ben dialízissel kezelték a vesebetegségét, öt éven belül már több mint 60 százalékuk nem élt. Ez az arány a veseátültetéses betegek esetében csak 13 százalék volt.

Az Egyesült Államokban a legtöbb átültetett vese elhunyt emberektől származik, de ezt sokan ellenzik. Egy kutatás szerint évente nagyjából 17 ezerrel több vesét tudnának átültetni az elhunytakból, de mégsem teszik, mivel a sebészek és a kérdéssel foglalkozó csoportok erősen ellenzik a nem teljesen tökéletes szervek átültetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!