6500 aranyrudat raboltak el egy kanadai reptérről, karkötőket öntöttek belőlük, egy év után sincs meg az arany nagy része

2024. április 17. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hat embert elfogtak és kilenc ellen körözést adtak ki az egy évvel ezelőtti kanadai aranylopás ügyében – írja a BBC. 2023 áprilisában ötmilliárd forintnyi aranyat és több milliárd forintnyi készpénzt raboltak el a torontói Pearson Airportról. A kanadai rendőrség azóta nyomoz a szerintük Netflixbe illő ügyben.

A rablásban sofőrként részt vevő állítólagos elkövetőt az Egyesült Államokban fogták el, nála több tucat fegyvert találtak. Öt másik gyanúsítottat Kanadában kaptak el, ők óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek. Ketten közülük annak a légitársaságnak az alkalmazottai, akik az aranyat szállították, amikor ellopták azt.

Lefoglalt tárgyak – Fotó: Peel Police Lefoglalt tárgyak – Fotó: Peel Police
Lefoglalt tárgyak – Fotó: Peel Police
Lefoglalt tárgyak – Fotó: Peel Police

A rablók 6500 aranyrudat vittek el Torontóból, a nyomozók szerint ezeket beolvasztották és újraöntötték. Ennek eddig csak egy apró töredékét találták meg a rendőrök, 24 millió forintnyi aranyat hat „durván elkészített” karkötőbe öntve találtak meg. Lefoglaltak továbbá olvasztóedényeket és öntőformákat, valamint 110 millió forintnyi készpénzt, ami a rendőrség szerint az aranyeladásokból származik.

Az aranyat 2023. április 17-én rabolták el egy logisztikai központból, ahová az az Air Canada járatán érkezett meg Zürichből. A rendőrség szerint egy ismeretlen egy hamis dokumentummal jutott be a részlegre, ahol az aranyat tárolták. A körülbelül 400 kilónyi aranyat egy teherautóval szállították el a helyszínről.

A szállítást szervező Brink's International a rablás után nem sokkal beperelte az Air Canadát, amiért a légitársaság szerintük a beengedésnél nem ellenőrizte a rablók személyazonosságát. A repülőtér szerint a rablók a logisztikai központ egy olyan részén jutottak be, amelyet egy harmadik félnek adnak bérbe, így szerintük ők nem felelősek az áru elvesztéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!