Holttestekkel sodródott a partra egy csónak Brazíliánál

2024. április 16. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc holttestet talált a rendőrség egy partra sodródott csónakban Brazília északi partjainál, a halottak vélhetően Mali és Mauritánia felől érkező migránsok – jelentették be a hatóságok helyi idő szerint hétfő este. Az ügyben nyomozás indult, írja az MTI.

A bödönhajóra szombaton, az ország északi részén lévő Pará államban bukkantak környékbeli halászok, és értesítették a rendőröket. A rendőrség közlése szerint a csónakban papírokat és – vélhetően az áldozatokhoz tartozó – tárgyakat is találtak, ezekből jutottak arra a következtetésre, hogy a halottak zöme mali és mauritániai, de nem zárták ki azt sem, hogy más ország állampolgárai is vannak köztük.

Mivel a hajó típusa és formája olyan, mellyel jellemzően Nyugat-Afrikából indulnak a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek felé, a hatóságok szerint a benne utazók célja valószínűleg nem Brazília volt. Az Afrikából az Atlanti-óceánon át az Európai Unióba (EU) vezető útvonal az egyik legveszélyesebbnek számít a migráció terén. Sok, a szél által elsodort hajó akár hónapokig hánykolódhat a tengeren, egyre inkább nyugatabbra sodródva, a fedélzeten lévőkkel pedig gyakran a kiszáradás és az élelemhiány végez.

Az Európai Unió és Mauritánia közötti egyezség értelmében az EU 210 millió euróval (82,5 milliárd forint) támogatja az afrikai országot, amennyiben Nouakchott segít visszaszorítani az illegális bevándorlást, Afrikából a kivándorlók többsége továbbra is Mauritániából indul útnak az EU felé. Idén már több mint 13 ezer migráns ért partot csak a Kanári-szigeteken, több százan pedig eltűntek a veszélyekkel teli úton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!