Donyeck megyét támadták az oroszok, négyen meghaltak

2024. április 15. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az orosz–ukrán háború hétfői eseményeiről.

  • „Az olimpiai fegyverszünetért akarunk dolgozni, és úgy gondolom, hogy ez egy olyan lehetőség, amelybe megpróbálom bevonni számos partnerünket” – mondta Emmanuel Macron francia elnök a BFMTV francia tévének, 100 nappal a párizsi olimpia kezdete előtt. Macron azt mondta, Macron elmondta, hogy reméli, hogy ebben számíthat Kína segítségére, és utalt rá, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel is téma lesz ez, amikor májusban Franciaországba látogat. Oroszország és Fehéroroszország az ukrajnai háború miatt nem kapott meghívást az olimpiára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2023 decemberében bejelentette, hogy sportolóik egyéni semleges sportolóként indulhatnak. (Kijev Independent)
  • Legkevesebb négy halálos áldozata van egy orosz rakétatámadásnak a kelet-ukrajnai Sziverszkben – írta Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán katonai kormányzója a Telegramon. Azt írta, hogy a támadásban 36–86 év közötti férfiak haltak meg. Filaskin az MTI szerint felszólította a régióban élőket, hogy meneküljenek el a frontvonal közelében lévő területekről. Az orosz és ukrán csapatok közötti frontvonal jelenleg Sziverszktől tíz kilométerre keletre húzódik. Sziverszknek a háború előtt körülbelül tízezer lakosa volt. Oroszország korábban az egész donyecki régiót a saját területének nyilvánította, de most csak részben áll az ellenőrzése alatt.
  • „Egy ilyen háborúban a fronton mindig nehéz a helyzet. De ezekben a napokban – és különösen a donyecki fronton – egyre nehezebb” – mondta Volodimir Zelenszkij vasárnap esti beszédében. Az ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nagy offenzívára készülhet késő tavasszal vagy nyáron. Zelenszkij elítélte Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadását, és azt mondta, hogy Ukrajnának szüksége van szövetségesei segítségére, hogy a levegőből érkező fenyegetéseket elhárítsa. Ismét felszólította az amerikai kongresszust, hogy hagyjon jóvá további segélyeket. (Zelenszkij hivatalos X-oldala)
  • Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnök és a kongresszus vezetői egy április 14-i telefonbeszélgetés során „konszenzusra” jutottak abban, hogy a kongresszusnak gyorsan kell cselekednie, hogy Izraelnek és Ukrajnának is segélyt nyújtson. Schumer reméli, hogy a héten „történik valami” az ügyben – idézte az ABC News. Az amerikai szenátus még februárban fogadott el egy 95 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, amelyből 60 milliárd dollár Kijev támogatására irányult. Mike Johnson képviselőházi elnök még nem bocsátotta szavazásra a törvényjavaslatot.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!