Szijjártó: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért támadást

2024. április 14. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter egy Facebook-videóban közölte, hogy Magyarország határozottan elitéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást. A külügyminiszter hozzátette, a jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak.

Szijjártó a videóban többször elítélte az általa eszkalációs kockázatnak nevezett támadást, és egyértelműen kiállt Izrael mellett. Hozzátette, hogy Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a magyar nagykövetséggel az éjszaka folyamán, ők valamennyien jól vannak. Szijjártó arra kérte az Izraelbe vagy Izraelből repülőket, hogy alaposan informálódjanak az esetleges járatmódosításokról.

A külügyminiszter továbbá azt mondta, Iránban jelenleg 74 magyar állampolgárról tudnak, velük a lehetőségekhez képest folyamatosan veszik fel a kapcsolatot telefonon. Egy magyar család jelezte, hogy el kívánják hagyni az országot, számukra a nagykövetség és a konzulátus a lehetséges segítséget megadják.

Jordániában két magyar állampolgár jelentkezett az ügyeleti telefonszámon, akik szintén biztonságban vannak. Itt Szijjártó felhívta arra a figyelmet, hogy a jordán légtér még mindig le van zárva, bár ez egyelőre nem érintett egy Magyarországra tartó vagy Magyarországról jövő járatot sem. A WizzAir menetrendszerenti járata Amman és Budapest között kedd hajnalban érkezik, az pedig még nem biztos, hogy ez a járat fog tudni közlekedni.

Szijjártó emellett arra kért mindenkit, hogy aki a térségben tartózkodik és még nem tette meg, regisztráljon konzuli védelemre. Videóüzenete végén a külügyminiszter újra kijelentette, hogy Magyarország határozottan elítéli a szombat éjjeli támadást. „Kiállunk Izrael mellett és azt gondolom, hogy a nemzetközi közösség felhívása a felelősségteljes viselkedésre és az eszkaláció elkerülésére még soha nem volt annyira fontos, és soha nem volt annyira érvényes, mint éppen most”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!