Arte: Így jutott Hollandia oda, hogy rekordokat dönt a nitrogénszennyezéssel

2024. április 14. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába a rengeteg bicikli és zöld terület, az Arte riportja szerint nem olyan zöld ország Hollandia, mint amilyennek kívülről látszik. Hollandia területének jó részét mezőgazdálkodásra használják, és a földművelésben használt műtrágya miatt rekordokat dönt a földben, vízben és levegőben mért nitrogénkoncentráció.

Hollandiában a mezőgazdasági és ipari övezetek nagyon közel vannak a természetvédelmi területekhez. Az ország hektáronként 46 kg nitrogént bocsát ki, szemben a 11,2 kg-os európai átlaggal. Az Államtanács arra kérte a kormányt, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentse a nitrogénkibocsátást egy olyan radikális tervvel, amellyel megvásárolnának 3000 gazdaságot. Ez kiváltotta a gazdák haragját.

A nitrogén körüli ökológiai és gazdasági válság politikai válságot is okozott, tavaly júliusban megbukott Mark Rutte jobbközép kormánykoalíciója. Geert Wilders iszlámellenes és klímaszkeptikus pártja nyerte a novemberi választásokat, de kormánykoalíciót nem tudott összehozni. Közben a nitrogéncsökkentési terv akadozik, ami aggasztja a környezetvédőket.

Ez a videó a Telex és az Arte együttműködésének keretei között jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!