Benyújtotta lemondását Dél-Korea miniszterelnöke

2024. április 11. – 06:04

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai kormánypárt vezető politikusai felajánlották lemondásukat, vállalva a felelősséget a szerdai országgyűlési választásokon elszenvedett súlyos vereségért, írja a Guardian. Az eredmény súlyosan meggyengítette az ország konzervatív elnökét, Jun Szogjolt.

A Yonhap hírügynökség szerint csütörtökön beadta a lemondását az ország miniszterelnöke, Han Dokszu is, miután egyértelművé vált a Népi Erő Párt (PPP) meggyengülése. Ugyanígy távozik a pártvezető is.

Jun Szogjol azt mondta, hogy „alázatosan elfogadja” az eredményt, és az államügyek átdolgozását ígérte. A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, óriási csapást mérve az elnökre és konzervatív pártjára, de a választáson nem sikerült megszerezni az abszolút többséget.

A Demokrata Párt (DP) a 254 mandátumból 161-et, míg a PPP 90-et szerzett. Az arányos képviselői helyekkel együtt a DP és szatellitpártja 175, a PPP és szatellitpártja pedig 108 mandátumot tarthat meg. Az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a 300 mandátum kétharmadát – ez a forgatókönyv lehetővé tette volna az elnöki vétók és az alkotmánymódosítások megakadályozását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!