A szerb elnök a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezi

2024. április 8. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezi Szerbiában, az állampolgárok többsége is támogatná ezt egy esetleges népszavazáson, de életbe léptetéséhez alkotmánymódosításra lenne szükség – mondta Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Pink Televízióban, írja az MTI.

A szerb elnök szombaton beszélt arról, hogy a legsúlyosabb esetekben ismét be lehetne vezetni az országban a halálbüntetést. Aleksandar Vucic azután mondta el véleményét, hogy kiderült: március 26-án, a dél-szerbiai Bor környékéről eltűnt kétéves kislányt nem a szülei adták el, és nem is rabolták el, hanem a helyi vízművek dolgozói elütötték, majd holttestét egy szeméttelepre dobták, ahonnan végül eddig ismeretlen helyre szállították. Az államfő szerint az ilyen bűncselekmények esetében indokolt lenne a halálbüntetés kiszabása.

Ivica Dacic, aki a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke is, azt mondta: „az ilyen szörnyek felett ítélkezni kell (...), az átlagemberek bizonyosan a puszta kezükkel is meg tudnák őket fojtani”. Ahhoz viszont, hogy halálra ítéljék őket, alkotmánymódosításra van szükség, ami hosszadalmas folyamat.

A halálbüntetés már 2002 óta nem szerepel a kiszabható ítéletek között a szerb büntető törvénykönyvben, az utolsó halálos ítéletet 1992. február 14-én hajtották végre. Utoljára 2001-ben szabtak ki halálbüntetést, ezt azonban később 40 évnyi letöltendő börtönbüntetésre módosították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!