Az ENSZ Atomenergiai Ügynöksége is elítélte a zaporizzsjai atomerőműt ért támadást

2024. április 8. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz-ukrán háború eseményeiről.

Az ENSZ Atomenergiai Ügynökségének vezetője elítélte az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű hat atomreaktorának egyikét ért dróntámadást – írja a Guardian. A szervezet szerint az ilyen támadások jelentősen növelik egy súlyos nukleáris baleset kockázatát.

Az ügy előzménye, hogy az oroszok szerint vasárnap drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját. A támadásban az atomerőmű három alkalmazottja megsebesült, az egyikük állapota súlyos. Az orosz állami atomenergetikai vállalat példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy ítéljék el a támadást.

Rafael Grossi az X-en közzétett nyilatkozatában megerősítette, hogy legalább három közvetlen találat érte a ZNPP fő reaktorának szigetelőszerkezeteit. Szerinte ilyen támadás a jövőben nem történhet meg.

Az üzem orosz tisztviselői azt állították, hogy a helyszínt vasárnap ukrán katonai drónok támadták meg. Az ukránok tagadták, hogy felelősségük lenne a támadásban.

Szintén vasárnap három ember meghalt, amikor házukat orosz lövedék találta el a frontvonalban lévő Huliaipole településen – közölte Ivan Fedorov regionális kormányzó.

Három ember megsebesült az ukrajnai északkeleti Harkiv régióban orosz lövésekben – közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzó.

Oroszországban egy nő meghalt, négy másik ember pedig megsebesült, amikor egy lezuhant ukrán drón törmelékei egy hatfős családot szállító autóra zuhantak az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban – közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!