Rendőrök rohamozták meg Mexikó ecuadori nagykövetségét, hogy elfoghassák az ország volt alelnökét

2024. április 6. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Megszakítja diplomáciai kapcsolatát a dél-amerikai Ecuadorral Mexikó, miután péntek éjjel ecuadori rendőrök rohamozták meg az ország fővárosában található mexikói nagykövetséget – írja a CNN. A rendőrök a nagykövetségen tartóztatták le Jorge Glas volt alelnököt, aki ott kért menedékjogot.

A nagykövetségek területe a nemzetközi normáknak megfelelően alapvetően védett területnek számít, vagyis egy ország hatóságai nem mehetnek be a másik ország területükön működő nagykövetségére. Emiatt politikai üldözöttek gyakran menekülnek más országok nagykövetségeire.

Jorge Glas 2013 és 2017 között, Rafael Correa baloldali elnök idején volt az ország alelnöke. Azóta két korrupciós ügyben is elítélték, de ő azt állítja: politikai okokból üldözik.

Ecuadori rendőrök próbálják betörni a mexikói nagykövetség kapuját – Fotó: Alberto Suarez / AFP
Ecuadori rendőrök próbálják betörni a mexikói nagykövetség kapuját – Fotó: Alberto Suarez / AFP

Szombat hajnalban Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnöke írta ki az X-re, hogy behatoltak a nagykövetségükre. Ez szerinte Mexikó szuverenitásának durva megsértése és egy önkényuralmi cselekmény. Ezzel együtt jelentette be, hogy felfüggesztik a diplomáciai kapcsolatukat Ecuadorral.

Az ecuadori kormány megerősítette, hogy behatoltak az épületbe, és letartóztatták Glast. Szerintük Mexikó jogellenesen adott menedékjogot a volt alelnöknek. Mexikó bejelentette, hogy a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!