Átszakadt egy gát az Urál hegységben, 600 ház került víz alá Orszkban

2024. április 5. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Átszakadt egy gát az oroszországi Orenburgi terület második legnagyobb városában, Orszkban pénteken, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség alapján az MTI. Az Urál hegységben fekvő, 230 ezres Orszk mintegy 600 lakóépülete került víz alá.

Az Orenburgi terület második legnagyobb, 230 ezer lakosú település óvárosát öntötte el a víz, ami miatt fennakadások vannak az ivóvízellátással is. Az óvárosból 711 embert menekítettek ki, köztük 210 gyereket. A katasztrófa-elhárítás több mint 530 embere dolgozik a helyszínen.

Szombat reggeli beszámolók szerint a városrészben egyre emelkedik a vízszint, valószínűleg elszigetelődik a környék. A város polgármestere azt mondta, hogy a közeli Ural folyó vízszintje mintegy 9,3 méter, néhány óra alatt csaknem 3 métert emelkedett, és már most is 2 méterrel meghaladja a kritikus szintet.

A gátszakadás miatt a térségben mintegy 2600 lakóépületet öntött el a víz, 47 hidat és 106 útszakaszt lezártak, 12 településen megszakadt az áramszolgáltatás. Az Orenburgi területen szükséghelyzetet rendeltek el. Az elmúlt napokban 3500 embernek nyújtottak segítséget országszerte az árvizek miatt. Az orenburgin kívül más uráli régiókban, valamint Kazahsztán határ menti vidékein is áradások pusztítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!