A közel-keleti országok bojkottálták a McDonald'sot, a cég visszavásárolja izraeli éttermeit

2024. április 5. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald's gyorsétteremlánc visszavásárolja az összes izraeli éttermét, miután az október 7-én kirobbant háború miatt a közel-keleti országok egy része bojkottálta a márkát – írja a BBC.

A vállalat bejelentette, hogy megállapodást kötött az Alonyal franchise-zal, az ország 225 éttermében 5000 embert foglalkoztató hálózatának visszavásárlásáról. A McDonald'sot azután bírálták, hogy az Alonyal több ezer adag ingyen ételt adott izraeli katonáknak. Csütörtökön a McDonald's közölte, hogy megállapodást írtak alá az Alonyallal, amely több mint 30 éve működteti a láncot Izraelben.

Az amerikai vállalat bejelentette, hogy az éttermek, azok rendszerei és az alkalmazottak ugyanazon feltételek mellett dolgozhatnak tovább. Az eladás további részleteit nem hozták nyilvánosságra. A bojkott azután kezdődött, hogy olyan országok, mint Kuvait, Malajzia és Pakisztán nyilatkozatban határolódtak el a cégtől, mert szerintük az támogatja Izraelt. A Közel-Keleten kívül több országban is bojkottálták a vállalatot.

Januárban az élelmiszerlánc elismerte, hogy a konfliktus „jelentős hatással volt” a teljesítményére: a franciaországi, indonéziai és malajziai üzleteiket is hátrányosan érintette a bojkott, de a Közel-Keleten folytatott kereskedelmükre volt a legrosszabb hatással. Chris Kempczinski vezérigazgató a „félretájékoztatást” okolta a következményekért. A bojkottot a McDonald's korábban „elkeserítőnek és megalapozatlannak” minősítette. „Minden országban, ahol működünk, beleértve a muszlim országokat is, a McDonald'sot büszkén képviselik a helyi tulajdonosok” – mondta korábban Kempczinski. A vállalat reméli, hogy az izraeli üzletág visszavételével „helyreállíthatja hírnevét” a Közel-Keleten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!