Túlszaporodtak a kecskék, egy olasz település polgármestere ingyen osztja őket

2024. április 4. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kis vadkecskékkel elárasztott olasz sziget szabadulna a túlszaporodott lakóitól. Alucudi szigetének egyik polgármestere felajánlotta: akik hajlandóak befogadni egy vagy több kecskét, ajándékba megkapják az állatot – írja a Guardian.

Riccardo Gullo polgármester azután állt elő a szokatlan ötlettel, hogy egy nemrégiben végzett népszámlálás szerint a kecskék száma hatszorosára nőtt a sziget 100 fős állandó lakosságának. A szicíliai Aeoli-szigetek legkisebb, a mindössze öt négyzetkilométeres Alicudi szigetén a meredek sziklák között jól navigáló állatok egykor harmonikusan éltek együtt az emberekkel. A kecskék ugyanolyan turisztikai látványossággá váltak, mint a szunnyadó vulkán.

Számuk azonban az utóbbi években olyan gyorsan nőtt, hogy a szokásos tartózkodási helyükről a lakott terület felé kezdtek költözni. Ezzel károsítják a zöld növényzetet, pusztítják a kerteket és a kertészeket, kőfalakat döntenek le, sőt néha még emberek házaiba is betévednek. Gloria, aki az Alicudi kikötőjében található Golden Cafe Noir tulajdonosa, azt mondta, hogy az állatok kezelhetetlenné váltak. „Falkákban járkálnak és kárt okoznak, egyszerűen túl sokan vannak”. Egyikük a bárjában az asztal alá szokott ülni. Ezt először viccesnek találta, de fél, hogy az állat megharapja valamelyik vendégét.

A probléma megoldásának a „fogadj örökbe egy kecskét” programot találták ki.

„Bárki kérhet kecskét, nem kell, hogy gazda legyen, és a létszámot illetően sincsenek korlátozások”

– mondta a polgármester. Az embereknek április 10-ig van lehetőségük arra, hogy kérvényt nyújtsanak be. „Már több telefonhívás is érkezett, többek között egy Vulcano szigetén élő gazdától, aki több kecskét szeretne elvinni, mert ricotta sajtot állít elő” – mesélte Riccardo Gullo. A kecskéket először 20 évvel ezelőtt hozta Alicudiba valaki, aki tenyészteni akarta az állatokat. A terv azonban félresiklott, és a kecskék magukra maradtak. A növekvő populációjuk okozta problémákra először Paolo Lo Cascio, egy korábbi tanácsos hívta fel a figyelmet még 2008-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!