Betiltották az éjszakai alkoholárusítást Baltimore egyik negyedében, csökkent a bűnözés

2024. április 4. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

23 százalékkal csökkent az erőszakos bűncselekmények éves száma, miután betiltották az éjszakai alkoholárusítást Baltimore egy részében – állítja egy friss tanulmány.

A Maryland állambeli város egyik negyedében, összesen 26 bárban szigorították az alkoholkiadás idejét: a korábbi reggel 6 és éjjel 2 óra közötti időintervallum helyett csak reggel 9 és este 10 óra között árusíthattak alkoholos italt. A marylandi szenátus 2020-ban fogadta el az alkoholárusítás idejének 20 óráról 13 órára való csökkentését előíró törvényjavaslatot – egyelőre csak egy városrészben.

A szigorítás hatásait elemző tanulmány szerint a városrészben a kontrollterületekhez képest az összes erőszakos bűncselekmény 23 százalékkal csökkent, ráadásul a beavatkozást követő első hónapban 51 százalékkal, majd ezt követően évente 40 százalékkal csökkent az emberölések száma is.

A tanulmány szerint a bűnözés csökkenése éves szinten 18,2 millió dollárnyi (több mint 6,5 milliárd forintnyi) költséget takarított meg Baltimore városának.

A kutatást a Emeryville-i School of Public Health és Alkoholkutató Csoport vezette, a tapasztalatokat összegző tanulmányt a a JAMA Internal Medicine című szaklapban tették közzé április 1-jén.

Korábban több kutatás hozta összefüggésbe az italboltokban és más létesítményekben történő alkoholértékesítést a környékbeli bűnözés növekedésével, de ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy egy alacsony jövedelmű környéken az eladási idő megváltoztatása milyen hatással van az ottani bűnözésre – írja a kutatásról a Bostoni Egyetem egészségtudományi intézménye.

„Az eredmények rávilágítanak a lakossági alkoholpolitikák kritikus fontosságára az erőszak megelőzésében” – írta a kutatás vezetője, Ziming Xuan. A tanulmány szerzői szerint a bárok/kocsmák alkoholértékesítési idejének törvényi korlátozása modellként szolgálhat más városok számára, amelyek biztonságosabb környékeket kívánnak létrehozni.

A kutatócsoport nyilvánosan elérhető adatokat használt fel, hogy mérje a bárok és kocsmák 240 méteres körzetében történt összes erőszakos bűncselekményt 2018 májusától 2022 decemberéig – a nyitvatartási időre vonatkozó új jogszabályok 2020 szeptemberi bevezetése előtt és után.

A 26 bár és kocsma környékén az este 8 és hajnali 4 óra közötti bűncselekményekre összpontosítottak, mivel ezek azok az időpontok, amikor a bűncselekmények a legnagyobb valószínűséggel az alkoholfogyasztással hozhatók összefüggésbe. Ezután összehasonlították ezeket a bűncselekményeket 41 másik, változatlan nyitvatartási idővel rendelkező bár és kocsma közelében történt bűncselekményekkel, amelyek demográfiailag hasonló baltimore-i városrészekben helyezkedtek el.

A tanulmány mind az erőszakos bűnözést – amelyet emberölésként, rablásként, súlyos testi sértésként és nemi erőszakként definiáltak –, mind az enyhe testi sértést értékelte, és olyan környékbeli tényezőkhöz igazította, mint a lakosság mérete, a fekete és fehér lakosok aránya, az alkoholfogyasztási helyek száma négyzetkilométerenként, a környék hátrányos helyzete és a kisboltok száma.

A kutatók azt is megerősítették, hogy a bűncselekmények száma valóan csökkent, nem tolódtak át más napszakokba, vagy városnegyedekbe.

„Bár számítottunk némi eltérésre, a bűnözés csökkenésének mértéke még a vártnál is jelentősebb volt” – mondta Erika Rosen, a tanulmány másik vezető szerzője, az Alkoholkutató Csoport munkatársa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!