Zaklatás lehetett az indítéka a finn iskolai lövöldözés 12 éves elkövetőjének

2024. április 3. – 15:13

Zaklatás lehetett az indítéka a finn iskolai lövöldözés 12 éves elkövetőjének
Az emberek gyertyákat és virágokat visznek a Viertola iskolához a finnországi Vantaában – Fotó: Lehtikuva/Roni Rekomaa via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

A finn rendőrség közleménye szerint a 12 éves fiú halálát okozó finnországi iskolai lövöldözés indítéka zaklatás volt – írja a Sky News.

Kedden több ember megsérült egy finnországi általános iskolában egy kora reggel történt lövöldözésben. A 12 éves áldozat nem sokkal a lövöldözés után meghalt, másik két gyerek állapota pedig súlyos volt. A lövöldözés a Helsinki külvárosában, Vantaában lévő Viertola iskolában történt, ahol mintegy 800 diák tanul elsőtől kilencedik osztályig. A feltételezett, szintén 12 éves elkövetőt nem sokkal később elfogták és letartóztatták.

„A gyanúsított a kihallgatások során elmondta, hogy zaklatás célpontja volt, ezt az információt a rendőrség az előzetes nyomozása során is megerősítette”

– áll a rendőrség szerdán kiadott közleményében. A finn MTV Uutiset televízió információi szerint az áldozatok és a gyanúsított egy osztályba járhattak. A támadás közben a gyerekek közül néhányan elbújtak, míg mások a szüleiket hívták fel telefonon, hogy elmeséljék nekik, mi történt.

Finnországban 2007-ben és 2008-ban néhány hónap leforgása alatt két halálos iskolai lövöldözés történt, ami a fegyverekre vonatkozó törvények szigorítását eredményezte. 2007-ben Tuusula városában egy 18 éves diák hét diákot és az osztályfőnökét lőtte agyon, majd a következő évben egy másik diák kilenc diákot és egy tanárt ölt meg Kauhajoki városában.

Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, többek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte. Az 5,5 millió lakosú Finnországban a kormányzati statisztikák szerint 430 000 engedéllyel rendelkező fegyvertulajdonos és összesen 1,5 millió engedéllyel tartott lőfegyver van.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!