Kilenc hónap után találták meg a rejtélyesen eltűnt francia kisfiú maradványait, ami újabb kérdéseket vetett fel

Legfontosabb

2024. április 3. – 23:51

Kilenc hónap után találták meg a rejtélyesen eltűnt francia kisfiú maradványait, ami újabb kérdéseket vetett fel
Francia csendőrök biztosítják a Le Vernet nevű falu körüli területet 2024. április 2-án – Fotó: Clement Mahoudeau / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban Émile Soleil neve majdnem olyan ismert lett az elmúlt egy évben, mint annak idején Szita Bence neve Magyarországon. A mosolygós, két és fél éves francia kisfiú arcát valószínűleg mindenki felismerné, ha látná. Éppen ezért is volt elképesztő, hogy

miután a kis Émile tavaly júliusban eltűnt, kilenc hónapon át senki nem találta, a hatalmas keresési akció és a hírverés ellenére sem.

Ebben az időszakban több teória is szárnyra kapott, hogy mi történhetett, baleset, emberrablás, vagy esetleg a családon belül bántalmazták.

Az ügy most fordulóponthoz ért: a napokban megtalálták a fiú néhány csontját és aztán kedden ruhadarabjait is annak a falunak a közelében, ahol tavaly eltűnt. Bőven vannak még azonban kérdőjelek, nem tudni például, hogyan kerültek a maradványok egy olyan helyszínre, amit korábban centiről centire vizsgáltak át.

25 fős faluból tűnt el nyomtalanul

Émile Soleilt 2023 nyarán szülei elvitték az anyai nagyszülőkhöz egy kicsit nyaralni. Az ötvenes éveikben lévő nagyszülők, Philippe és Anne Vedovini egy 25 fős faluban, Haut-Vernet-ben laktak, ahol nyaralójuk volt. Vernet falu neve azért is lehet ismerős, mert a falu a Trois-Évêchés-hegység lábánál található, amibe 2015-ben szándékosan belehajtott egy német légitársaság utasszállítójának pilótája. Az alpesi falucska kb. 1200 méteres magasságban fekszik a hegy lábánál.

A családi nyaralás első napja mozgalmasan telt a házban, ugyanis Vedoviniék 10 gyerekéből heten a nyaralóban voltak. Köztük volt olyan gyerek, aki még nem volt 10 éves, ehhez jött a kétéves Émile. A nap folyamán a legkisebbek feladata az volt, hogy egy kis kunyhót építsenek a nyaralótól nem messze, a dombokon. Az épülő kunyhó gondolata állítólag annyira lefoglalta a kisfiút, hogy miután felkelt délután fél öt körül az alvásból, egyből kiment a kertbe. Közben a család többi tagja belefogott a kerítés felújításába, mivel pedig épp az ehhez szükséges anyagokat rakodták, nyitva hagyták a kert kapuját.

A kisfiú ekkor tűnt el az udvarról, de nagyjából negyed órán belül még látták őt a szomszédok. Sárga pólót és fehér rövidnadrágot viselt, és a falu egyetlen utcáján sétált. Két szomszéd, egy tizenéves, és egy hatvanéves férfi észre is vette, de aztán szem elől tévesztették. A két tanú állítólag egymásnak ellentmondó beszámolókat adott, de hogy miben tértek el, azt nem tudni.

Önkéntesek segítenek a rendőrségnek átfésülni a környéket 2023. július 10-én, két nappal a két és fél éves Émile eltűnése után – Fotó: Nicolas Tucat / AFP
Önkéntesek segítenek a rendőrségnek átfésülni a környéket 2023. július 10-én, két nappal a két és fél éves Émile eltűnése után – Fotó: Nicolas Tucat / AFP

Az idősebb szemtanú a mai napig bánja, hogy nem ment a gyerek után. Bevallása szerint viszont annyira megszokta már, hogy a 25 fős faluban az utcán játszanak a gyerekek, hogy nem gondolt bele, hogy felügyelet nélkül elkóborolna az egyikük. A férfi amiatt is nyugodt volt, mert a kutyája nem ugatott, pedig ha idegen lett volna a közelben, akkor szerinte biztosan riasztotta volna. A férfi csak azt felejtette el a helyszínen, hogy éppen akkor nem is volt a közelben a kutyája, így sajnos nem megbízható a benyomás, hogy ne lett volna idegen a közelben.

A rendőrséget nem sokkal ezután a kisfiú nagymamája hívta fel, a nagypapa szerint este 6 óra körül. Azonnal nagy erőkkel keresni kezdték Émile-t. Az eltűnést követő első negyvennyolc órában a hatóságok több mint 800 önkéntessel szerveztek keresést. A tíz nyomkövető kutya mellett helikopterrel és hőkamerával is átfésülték a környéket, de nem bukkantak a fiú nyomára.

Baleset, emberrablás, családon belüli erőszak?

Az eltűnés után több lehetséges forgatókönyv is felmerült, miután nem találták meg a kisfiút. Az egyik, hogy Émile-t baleset érhette, például leesett egy szikláról, vagy kimerült a nyári forróságban, és meghalt. Csakhogy 1-2 nappal az eltűnése után a hatóságok már arról beszéltek, hogy ha a gyerek a szabadban lenne valahol, akkor már megtalálták volna a kánikula miatt bomló testet. „Meggyőződésem, hogy már nincs a faluban, 97 hektáros területet kutattunk át” – mondta egy csendőr.

Ezen kívül még két lehetőség merült fel. Az egyik, hogy a gyereket valaki elrabolta. Viszont itt mindenki feltette a kérdést, hogy hogyan is lehetne elrabolni észrevétlenül egy gyereket egy akkora faluban, ahol kevesebben laknak, mint egy gimnáziumi osztály létszáma? A rendőrség megvizsgálta a környékről indított telefonhívásokat is, de nem találtak olyan nyomot, ami erre utalt volna.

A másik forgatókönyv, hogy Émile-t a családja körében érhette valami baj, akik most eltűnésnek álcázzák a gyerek halálát. Egy szomszéd meg is jegyezte a sajtónak, hogy a gyerek apja és nagyapja is meglepően nyugodtnak tűntek keresés közben. „Nagyon közömbösek voltak, furcsa volt a hangulat, az apa pipázott, ez hagyott bennem egy benyomást, olyan volt, mintha nem egy élő gyereket kerestünk volna” – mondta egy szomszéd a Paris Match-nak.

Más önkéntesek szintén arról számoltak be, hogy a szülők túl nyugodtnak tűntek, nem látszottak rajtuk érzelmek. A közösségi oldalakon elkezdtek pletykák terjedni arról, hogy a mélyen katolikus család egyenesen szektás, és azzal oldják meg a problémát, hogy egész nap imádkoznak.

Émile Soleil – Fotó: @GendarmerieNationale / X / AFP
Émile Soleil – Fotó: @GendarmerieNationale / X / AFP

Arról is szóbeszéd terjedt, hogy Philippe Vedovini, aki egyébként szakmáját tekintve csontkovács, szigorú ember hírében áll, és magántanulóként taníttatta a gyerekeit a gimnáziumig. Kiderült róla, hogy a kilencvenes években tanúként hallgatta ki a rendőrség egy katolikus iskolában történt szexuális erőszak és bántalmazás ügyében. A Le Figaro szerint Philippe Vedovini ekkor szerzetesnek készült, közben pedig cserkészőrsöt vezetett.

A lap arról írt, hogy többen erőszakos viselkedéssel vádolták Émile nagyapját, állítólag szexuális erőszak miatt is tettek panaszt ellene.

Emellett azt is kiderítette a sajtó, hogy Émile apja, Colomban Soleil korábban egy helyi szélsőjobboldali szervezet tagja volt, aki bíróságra is került egy külföldi elleni támadás miatt – ám végül ejtették az ellene felhozott vádat.

Emmanuel Gobilliard, Digne püspöke azt nyilatkozta, hogy az ügyészek szerint az ilyen esetek 80 százalékában a családon belül találják meg a tettest. Ugyanakkor bármennyire is tűnik sokak szemében gyanúsnak a Verdini-Soleil família, mások szerint a család bűnösségének ellentmond, hogy a gyereket látták az utcán sétálgatni, és ekkor még semmi baja nem volt.

Húsvétkor felbukkant a koponya egy kápolna közelében

Az elmúlt 9 hónapban sem zárult le Émile ügye, de kevés eredményt tudtak felmutatni a nyomozók. Bár először Digne-les-Bains régió ügyészsége felelt a nyomozásért, az akta átkerült két aix-en-provence-i vizsgálóbíróhoz, akik holttest hiányában elrablásra minősítették át a nyomozás fókuszát. A kisfiú szülei novemberben,

Émile harmadik születésnapján felhívást tettek közzé, hogy a lehetséges emberrablók adják vissza nekik a gyereküket.

A rendőrség az elmúlt egy évben többször is lezárta a falut, és a lakosságával rekonstruálták az eltűnés délutánját. A legutóbbi ilyen helyszíni szemle épp március 28-án, egy csütörtöki napon történt. Erre az alkalomra 17 embert idéztek be, köztük Émile családtagjait, szomszédait és még más tanúkat, hogy velük együtt rekonstruálják a történteket.

Azt nem tudni, hogy akkor pontosan mi történt. Az mindenesetre nagyon furcsa egybeesés, hogy két nappal később egy nő csontokat talált egy kilométerre Haut-Vernet-től, nem messze egy kápolnától, ahol korábban misét is bemutattak a kisfiú megtalálásáért a szülei kérésére. A maradványokat megtaláló nő ahelyett, hogy kihívta volna a rendőrséget, felszedte a csontdarabokat a földről, és személyesen vitte be azokat az őrsre. A törvényszéki szakértők vasárnap bejelentették, hogy a csontdarabok DNS-e megegyezik Émile DNS-ével. A hírek szerint a kisfiú koponyáját és fogait találták meg.

Szintén nagyon furcsa, hogy a hely, ahol megtalálták a koponyát, egy olyan terület, amelyet a rendőrség szerint többször is átkutattak a helyi lakosok, a rendőrök és a hőkamerás helikopterek. A rendőrség vizsgálja, miért nem fedezték fel korábban a koponyát.

„Annyi helyet átfésültünk, hogy nehezen hiszem el, hogy kihagyhattuk volna ezt a részt. Ha tényleg baleset lenne, akkor bűntudatom lenne, amiért nem találtam rá”

mondta egy helyi lakos, aki részt vett tavaly a kutatásokban. A csontok megtalálója is azt mondta a rendőrségnek, hogy egy hónappal ezelőtt már járt ugyanezen az ösvényen. Az érintett terület állítólag lejtős, nehezen hozzáférhető.

Marie-Laure Pezant, a csendőrség szóvivője azt mondta a francia tévének, hogy a csontokat egy ember vagy akár egy állat is odarakhatta, de a változó időjárási viszonyok miatt is odakerülhettek. „Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a csontok korábban is ott lettek volna” – mondta. A hatóságok ugyanígy azt sem zárják ki, hogy a testrészt a nyári kutatások során a sűrű aljnövényzet miatt nem találták meg.

Jean-Luc Blachon ügyész Christophe Berthelin és Pierre-Yves Bardy csendőrségi vezetőkkel tartott sajtótájékoztatót 2024. április 2-án, három nappal Émile Soleil koponyájának megtalálását követően – Fotó: Clement Mahoudeau / AFP
Jean-Luc Blachon ügyész Christophe Berthelin és Pierre-Yves Bardy csendőrségi vezetőkkel tartott sajtótájékoztatót 2024. április 2-án, három nappal Émile Soleil koponyájának megtalálását követően – Fotó: Clement Mahoudeau / AFP

„A koponyán végzett előzetes vizsgálatok apró repedéseket és kisebb, halál után bekövetkezett töréseket tártak fel. Halál előtti traumát nem észleltek. A koponyán valószínűleg állatok okozta harapások nyomai láthatók. Hiányzik a felső állcsont. A csontok és maradványok alapján megerősíthetjük, hogy azokat nem temették el, hanem hosszú ideig ki voltak téve az elemeknek” – mondta Jean-Luc Blachon ügyész.

Most ismét nyomkövető kutyákkal vizsgálják át a környéket további maradványok után, lezárták a falut, és több tucat rendőr őrzi a helyszínt, hogy megakadályozzák, hogy a túrázók bármilyen módon megzavarják a potenciális bűncselekmény helyszínét. A környék ismételt átfésülése után megtalálták a kisfiú ruháit is, amiket eltűnésekor viselt. A ruhadarabok kb. 150 méterre voltak a koponyától, a póló, nadrág és a cipők 10-10 méterekre voltak elszórva.

A kisfiú csontjait még mindig az orvosszakértők vizsgálják, hogy megállapítsák, baleset, vagy gyilkosság történhetett-e. A BFMTV által megkérdezett Alain Vasquez rendőrparancsnok szerint a vizsgálatok ki tudják majd mutatni, hogy mi történt a halál előtt és után, és azt is, hogy a maradványokat valamilyen állat vitte-e oda, ahol megtalálták.

„Biztos vagyok benne, hogy az elemzéseknek és a technikai eszközöknek köszönhetően megtudjuk, mi történt”

– tette hozzá Gérald Darmanin belügyminiszter.

A családot a DNS-vizsgálatok után, húsvétvasárnap értesítették a hírről. Émile Soleil szüleinek ügyvédje sajtóközleményt tett közzé a szülőktől. „Marie és Colomban a feltámadás vasárnapján értesültek róla, hogy Émile Isten fényében és gyengédségében vigyáz rájuk” – írta. A szülők emellett köszönetet mondtak „mindazoknak, akik segítették és támogatták őket, valamint az ügyészeknek és a nyomozóknak munkájukért, professzionalizmusukért, személyes elkötelezettségükért és emberségükért, amelyek nagy hasznukra voltak.”

A nagyszülők szintén az ügyvédjükön keresztül nyilatkoztak. „Nehéz leírni, hogy milyen állapotban vannak” – mondta képviselőjük a Le Figarónak. A kisfiú temetésének lehetséges időpontjairól még nincs hír.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!