Ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót, 1300 kilométerre az orosz–ukrán határtól

2024. április 2. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna vállalta a felelősséget egy olajfinomítót ért dróntámadásért az oroszországi Tatárföldön, ami több mint 1300 kilométerre fekszik az ukrán–orosz határtól. A háború kezdete óta, ilyen távol az orosz–ukrán határtól az ukránok még nem hajtottak végre támadást – írja a BBC.

A helyi hatóságok azt közölték, hogy a dróntámadásban 12 ember sérült meg. A csapások egy része Jelebuga városát érte, ahol feltehetően dróngyártás zajlik, másik része pedig egy Nyizsnyekamszkhoz közeli olajfinomítót.

A BBC szerint az egyik támadás a Jelabugában található „különleges gazdasági övezetben” történt. Ez egy olyan terület, amit a különleges szabályozásokkal a külföldi befektetőknek igyekeznek vonzóvá tenni. Az iráni Shahed drónokat – amelyeket Oroszország gyakran használ Ukrajna támadására – vélhetően épp Jelabugában szerelik össze.

A Reuters arról ír, hogy a megtámadott olajfinomító Oroszországban a harmadik legnagyobb. Állítólag találat érte a központi egységét is, ami naponta 155 ezer hordó nyersolajat dolgoz fel. Az orosz RIA hírügynökség azt közölte, hogy a finomítóban tűz ütött ki, amit 20 percen belül eloltottak, állításuk szerint a termelésben nem volt fennakadás. A helyszínen készült képek alapján a drón a Taneco finomító elsődleges egységét találta el, amely az üzem éves termelési kapacitásának nagyjából felét adja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!