Patricello atya levelet írt Sandokánnak, hogy ugyan mondja már meg, hova ásta el a mérgező szemetet

2024. április 2. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Nápoly melletti Caivano plébánosa nyílt levélben szólította fel a helyi maffia egyik fejét, Francesco Schiavonét, hogy mondja el, hova ásatta el a lakosság egészségére veszélyes mérgező hulladékokat. Schiavonét, avagy maffianevén Sandokánt 26 éve ítélték életfogytiglanira, a hatóságok szerint egy ideje együttműködik a rendőrséggel.

Patricello atya ezért látta idejét annak, hogy megkérje Sandokánt, ne csak gyilkosságról, fegyverkereskedelemről és más bűncselekményekről beszéljen, hanem mondja el azt is végre, hova ásatott el az utóbbi évtizedekben több tízezer tonna ipari és egészségügyi hulladékot. A veszélyes hulladék a lakosság rákos megbetegedéséhez vezetett.

„Nem bírom felfogni, hogy te, aki okos ember vagy, miként gondolhattad, hogy nyugodtan tudod leélni az életed a szeretteiddel, miközben mérget, halált és félelmet vetettél” – írta Patricello atya. A pap szerint azt is sokan kétségbe vonják, hogy Sandokán valóban jó útra tért-e börtönben töltött évei alatt. A pap kétségei érthetők azután, hogy Sandokán klánja, a Casalesi legfőbb bevételi forrása az illegális hulladékkezelés volt. A nyolcvanas évektől kezdve ástak föld alá olaszországi és külföldi cégektől átvett káros hatású, gyakran mérgező hulladékot a félmilliós Nápoly és a környező mintegy hatvan település területén. A hatóságok 2000 óta több mint 2700 helyszínt azonosítottak mérgező szemétlerakatként.

A mi térségünkben minden harmadik lakos kevesebb mint száz méterre él egy illegális hulladékgyűjtőtől – írta levelében Patricello atya. A becslések szerint nagyjából hárommilió négyzetméternyi területről lehet szó. A mérgező hulladékok rejtekhelyeként szolgáló területeket a helyiek Tűzföldnek nevezték el, miután a területen gyakori a kisebb szeméthegyek felgyújtása, amivel a káros anyagok égési termékként a levegőbe jutnak, vagy beszivárognak a talajba.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!