Megnyugtatták a skótok J. K. Rowlingot, hogy nem tervezik lecsukni a genderről szóló véleménye miatt

2024. április 2. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába tettek többen panaszt J. K. Rowlingra, a skót rendőrség nem tervez „további intézkedéseket tenni” a szerző genderkritikus bejegyzései miatt. Rowling posztjai azután lettek téma, hogy Skóciában életbe lépett a gyűlölet-bűncselekmények elleni törvény.

„A skót gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény elfogadásakor a skót törvényhozók, úgy tűnik, nagyobb hangsúlyt fektettek a nőiségről alkotott elképzelésüket – akármilyen nőgyűlölő vagy opportunista módon – megvalósító férfiak érzéseire, mint az igazi nők és lányok jogaira és szabadságára” – fejtegette Rowling a törvényről szóló gondolatait kedden. A szólás- és hitszabadságnak Skóciában vége, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek tekintik” – írta.

„Jelenleg nem tartózkodom az országban, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőföldjére” – jegyezte végül meg Rowling. A skót rendőrség szerint azonban Rowling megjegyzései, amelyekben felszólítja a rendőrséget arra, hogy tartóztassák le őt, nem minősülnek bűncselekménynek.

A rendőrség megerősítette, hogy többen panaszt tettek náluk Rowling posztja miatt. A hatóságok szerint azokban a véleményezős megjegyzések nem minősülnek bűncselekménynek. Rowling erre is reagált: azt mondta, reméli, a rendőrség válasza minden olyan skót nőt megnyugtat, aki szót emelne a biológiai nem valósága és fontossága mellett.

A frissen elfogadott gyűlölet-bűncselekmények elleni skót törvény ugyan bűncselekményként kezeli, ha valaki kor, fogyatékosság, vallás, szexuális irányultság, transznemű identitás vagy interszexualitás miatt „kelt gyűlöletet”. Az új törvény értelmében mostantól bűncselekményt követ el az, aki „olyan anyagot közöl, vagy olyan módon viselkedik, amelyet egy észszerűen gondolkodó ember fenyegetőnek vagy sértőnek tarthat, azzal a szándékkal, hogy védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szítson”. A maximálisan kiszabható börtönbüntetés hét év.

Az Edinburgh-ben élő író korábban többször tett sokak által transzfóbnak tartott kijelentéseket, bár ő mindvégig hevesen tagadta ezt a vádat. Az első ezzel kapcsolatos netes botrány akkor tört ki, amikor Rowling 2020 nyarán egy tweetben azt figurázta ki, hogy a politikailag korrekt, inkluzív beszédmódban gyakran már nem egyszerűen nőként hivatkoznak azokra, akik női reproduktív szervekkel rendelkeznek, hanem „menstruáló emberként”.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!