Izraelben elfogadtak egy törvényt, amely alapján betilthatják a külföldi televíziós csatornákat

2024. április 2. – 04:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli parlament, a kneszet hétfőn elfogadta az „országnak ártó” külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt. A kneszet második és harmadik, végső olvasatában elfogadott jogszabály szerint ha a miniszterelnök meg van győződve arról, hogy egy külföldi tévécsatorna árt az országnak, akkor a hírközlési miniszter felléphet vele szemben legalább egy biztonsági vélemény kézhezvétele és a kormány vagy a kabinet jóváhagyása után.

Ebben az esetben a hírközlési miniszter rendeletekkel többek között bezárathatja a csatorna izraeli irodáit, elkobozhatja a műsorszóró berendezéseket, megakadályozhatja a csatorna riportjainak sugárzását, a csatornát eltávolíthatja a kábel- és műholdtársaságoktól, blokkolhatja weboldalát és médiafelületeit.

A törvénynek áldozatul eshet a katari tulajdonban lévő al-Dzsazíra is, Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy „azonnal cselekedni fog” a hálózat helyi irodájának bezárása érdekében. Mivel külföldi újságíróknak tilos belépniük a Gázai övezetbe, kizárólag az Al Jazeera munkatársai tudtak tudósítani az övezetből.

A „nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélt külföldi hálózatokat” ideiglenes, 45 napig tartó tiltására enged lehetőséget a törvény, ám ezt meg is lehet hosszabbítani. A törvény júliusig vagy a Gázában folyó harcok végéig maradna érvényben.

„Az al-Dzsazíra többé nem fog sugározni Izraelből” – írta Netanjahu az X-en, terroristának nevezve a csatornát.

Az al-Dzsazíra nem reagált a hírre, a Fehér Ház „aggasztónak” nevezte a lépést. „Hiszünk a sajtószabadságban és rendkívül fontosnak tekintjük azt” – mondta Karine Jean-Pierre szóvivő, és hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben minden médiával kapcsolatban azonos az amerikai álláspont. (MTI, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!