Vizsgálat indult Spanyolországban egy felháborodást kiváltó rendőrségi fellépésről készült videó miatt

2024. április 1. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat indult Spanyolországban, miután felháborodást váltott ki egy rendőri erőszakot bemutató videó. A felvételen az látható, hogy egy rendőr a földön fekve próbál megfékezni egy fekete férfit, akire a másik rendőr többször is ráüt gumibotjával. Egy ott álló másik fekete férfi kérdőre vonja,

erre a rendőr többször is megüti az ellenállást és semmiféle erőszakot nem tanúsító illetőt, majd fojtófogást alkalmazna,

de ekkor annak sikerül elfutnia. A földön fekvő fekete férfi széttárt kézzel mutatja, hogy nem mutat ellenállást, ekkor egy mellette elhaladó rendőr ismét ráüt a gumibotjával.

Az eset Madrid belvárosi negyedében, Lavapiésben történt még pénteken. Miután a videó felkerült a közösségi oldalakra, rengetegen felháborodtak, hogy vajon mi indokolja ezt az erőszakos rendőri fellépést. Szombaton a rendőrség ismertette az eset körülményeit. Állításuk szerint egy droggal kapcsolatos verekedésnél léptek közbe egy belvárosi közért mellett. A négy érintett személyből

ketten engedelmeskedtek a rendőrök felszólításainak, ketten viszont nem, sőt kimondottan ellenségesen viselkedtek.

Ezért velük szemben intézkedtek, letartóztatták őket, egyiküknél kábítószergyanús anyagot találtak. Az intézkedés közben egy rendőr megsérült.

Emberi jogi aktivisták másképp látják az esetet, szerintük a videó tökéletesen bemutatja, miként viselkednek a rendőrök Madridban. „Akik ezen a környéken élnek, pontosan tudják, hogy az ilyen akciók mindennaposak, és senki nem tesz ellenük semmit” – írta az SOS Racismo nevű rasszizmusellenes csoport.

Baloldali politikusok is megszólaltak az ügyben, felszólítva a belügyminisztériumot, hogy rendeljen el vizsgálatot.

„Ez a rendőri erőszak elfogadhatatlan, és túlságosan is gyakori. Ez rasszizmus”

– írta az újbaloldali Podemos párt szóvivője. A Sumar baloldali szövetség írásbeli magyarázatot követelt az esettel kapcsolatban, azt kérdezve a belügyminisztériumtól, hogy indult-e vizsgálat a rendőrök viselkedése miatt. „Milyen intézkedéseket tesznek a Lavapiés negyedben a bevándorlók elleni rendőri erőszakkal kapcsolatos állampolgári panaszok nyomán?” – kérdezték.

Vasárnap több százan tüntettek az eset helyszínén a rendőri erőszak és a hivatalok rasszizmusa ellen. A minisztérium hétfőn azt közölte, hogy a 2022-ben létrejött, emberi jogokat garantáló hivatal vizsgálja az esetet.

(El Confidental, La Razón, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!