Újabb 150 ezer embert sorozhat be Putyin

2024. március 31. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb napi eseményeiről.

  • Oroszország 16 rakétát és 11 drónt lőtt ki Ukrajnára vasárnapra virradóra – közölte az ukrán légierő. A Telegramon kiadott közleményében a légierő közölte, hogy kilenc drónt és kilenc rakétát sikerült elkapniuk. Moszkva az elmúlt egy hétben fokozta az ukrán energetikai létesítmények elleni légicsapásait. Az ukránok attól tartanak, hogy visszatérnek a teljes körű háború első telén tapasztalt áramszünetekhez. (Guardian)
  • A legnagyobb ukrán magánenergetikai cég, a DTEK vezetője elmondta, hogy hat erőművéből öt megsérült vagy megsemmisült, és a termelőkapacitás 80 százaléka elveszett a két hete folyó orosz légicsapások miatt. A javítások akár 18 hónapot is igénybe vehetnek. (Sky News)
  • „Nincs olyan éjszaka vagy nap, amikor az orosz terror ne próbálná megtörni az életünket. De mi védekezünk, kitartunk, a lelkünk nem adja fel, és tudja, hogy lehetséges a halál elhárítása. Az élet győzedelmeskedhet” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukránokhoz intézett húsvétvasárnapi üzenetében a közösségi médiában, az éjszakai orosz légicsapások után. (Guardian)
  • Elon Musk szerint Oroszország minden bizonnyal több területet szerez magának a háború során, mint amennyije most van. X-en tett nyilatkozatában azt mondta, hogy „tragikus életpazarlás volt Ukrajna számára, hogy megtámadott egy nagyobb hadsereget”, és szerinte minél tovább tart a háború, annál több területet szerezhetnek az oroszok. Musk még békekötést sürgetett. (Sky News)
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a tavaszi sorozásokat előíró rendeletet, ami alapján 150 ezer orosz állampolgárt hívhatnak be kötelező katonai szolgálatra. Oroszországban minden férfinak 18 éves korától egyéves katonai szolgálatot vagy ezzel egyenértékű felsőoktatási képzést kell teljesítenie. Emellett januártól 27 évről 30 éves korig tolták ki a besorozási korhatárt. (Guardian)
  • Franciaország több száz régebbi páncélozott járművet és új föld-levegő rakétákat szállít le a jövőben Ukrajnának. Az új segélycsomag régi, de még működőképes felszereléseket, valamint új rakétákat tartalmaz majd. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!