Teljes altatásban műtik meg vasárnap este Netanjahut

2024. március 31. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az izraeli–palesztin háború legfontosabb napi eseményeiről.

  • Teljes altatásban, sérvvel műtik Benjámin Netanjahut vasárnap este – jelentette be a miniszterelnöki hivatal. Az izraeli miniszterelnöknél egy szombat esti rutinvizsgálat során fedezték fel a köldöksérvet. A kormányfői teendőket ideiglenesen Jarív Levin igazságügyi miniszter látja el.
  • Közel 400 tonna élelmiszersegély érkezik a következő napokban Gázába a tengeren keresztül – közölte a World Central Kitchen civil szervezet. A segélyt egy uszály és egy teherhajó viszi Gázába. A hajókon az Egyesült Arab Emírségek által biztosított datolyát is visznek a ramadánt ünneplő palesztinok számára. (CNN)
  • Vasárnap Kairóban folytatódnak a gázai tűzszünet megkötését célzó tárgyalások. Pénteken Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelölte a küldöttsége tagjait. Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok már közvetített a tárgyalások korábbi fordulóiban, de működőképes megállapodás mindeddig nem született. (Guardian)
  • Az izraeli rendőrség közölte, hogy vasárnap lelőttek egy férfit, miután az állítólag leszúrt egy izraeli katonát Beersheva buszpályaudvarán. A megszúrt tiszt könnyebben sérült meg, és egy másik katona is megsebesült a támadásban. Az izraeli média szerint a támadó egy fiatal izraeli állampolgár volt, beduin felmenőkkel. A hatóságok szerint a férfi büntetett előéletű volt, és két hét múlva kellett volna elkezdenie a közösségi munkát, miután kábítószer- és vagyon elleni bűncselekmények miatt ítélték el. (Guardian)
  • Tizenharmadik napja folytatódnak a harcok a gázai Al-Shifa kórházban és annak környékén. Az Izraeli Védelmi Erők szerint közelharcban megölték a magukat elbarikádozó terroristákat, akik fegyvereket helyeztek el a kórház területén. Az IDF bevallása szerint nem hagyják, hogy a civilek, az orvosi csapat és a kórház betegei megsérüljenek. Az Al-Shifán belül és környékén tartózkodó palesztinok civil áldozatokról és letartóztatásokról, valamint nagymértékű pusztításról írnak. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint 107 beteg, köztük 30 bénult beteg és 60 egészségügyi dolgozó maradt az Al-Shifa kórházban „embertelen körülmények között, víz, gyógyszer, élelmiszer és áram nélkül”. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!