Száznál is több körzetben egy autótolvajt sem fogtak el az angol rendőrök

2024. március 31. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz olyan körzet volt tavaly Angliában és Walesben, ahol a rendőrségnek nem sikerült elfognia egyetlen autótolvajt sem – derült ki az Observer elemzéséből, amit a Guardian közölt. 558 körzetben az esetek kevesebb, mint két százalékát sikerült felderíteni.

A legrosszabb a helyzet, a Nottinghamshire-beli Blythben, ahol alig több mint ezren laknak, és 126 bűncselekményt büntetőeljárás nélkül zártak le. A londoni Kensington és Chelsea kerületekben is szomorú a statisztika, mert 26 járműbűnözés jut ezer emberre.

Angliában és Wales-ben összesen mintegy 336 ezer jármű elleni olyan bűncselekményt rögzítettek az előző évben – köztük lopásokat és feltöréseket – amit anélkül zártak le, hogy gyanúsítottat azonosítottak volna. Ez az összes eset 85 százaléka.

„A tolvajok most már rendelkeznek a biztonsági rendszerek legyőzéséhez szükséges technológiával, a rendőrség csak kullog utánuk”

– ismerte be önkritikusan Mike Briggs nyomozó. A járműbűnözők rájöttek arra, hogy a szoftverek könnyen hozzáférhetőek. Briggs hozzátette, a gyártók erődöt építenek, de eközben átnyújtják a bejárati ajtó kulcsát. A hatóságok az európai szabványokat hibáztatják, mert a kulcsnélküli indítást könnyű kijátszani.

Az Egyesült Királyságban 2022 márciusában az egy évvel ezelőtti adathoz képest ötven százalékkal nőtt az autólopások száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!