Nagypénteken 35. alkalommal feszítettek keresztre egy Fülöp-szigeteki férfit

2024. március 29. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nagypénteken 35. alkalommal feszítettek keresztre egy Fülöp-szigeteki férfit, írja az Associated Press (AP) hírügynökség.

A pampangai közösségekben évek óta él a keresztre feszítés hagyománya, a koronavírus-járvány miatt azonban három évre fel kellett függeszteni a vallási rituálét. Tavaly volt az első alkalom, hogy húsvétkor ismét több száz turista lepte el többek között San Pedro Cutud faluját, hogy szemtanúi legyenek a nem mindennapi eseménynek. Idén tíz hívő vállalta a keresztre feszítést, köztük a 63 éves Ruben Enaje is.

Enaje az AP-nek csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a 34. alkalom után fontolóra vette, hogy felhagyj a keresztre feszítéssel. Azonban nem tudta elutasítani a falubelieket, akik azt kérték tőle, hogy vállalja, és imádkozzon a beteg rokonaikért. Enaja szerint az imák szükségesek olyan időkben, amikor háború dúl Ukrajnában, Gázai övezetben és a dél-kínai térségben is. A filippínó férfi szerint a gázai és ukrajnai háborúk miatt az olaj, a gáz és az élelmiszer árak a Fülöp-szigeteken is jelentősen megemelkedtek, ami megnehezíti az ott élők életét.

Enaje azután fordult a katolicizmus felé, miután 1980-ban túlélt egy zuhanást a harmadik emeletről. Ekkor vállalta először a keresztre feszítést, ami után a szerettei egymás után gyógyultak fel súlyos betegségekből, és több asztalos, festő munkát is kapott. „Mivel a testem egyre gyengül, nem tudom megmondani, hogy lesz-e következő, vagy tényleg ez az utolsó alkalom” – mondta Enaje.

Azoknak, akik vállalják a keresztre feszítést, tüskés gallyakból készült koszorút kell viselniük, és több mint egy kilométert kell sétálniuk egy fából készült kereszttel a hátukon. A falubéliek közül többen római centurióknak öltöznek, majd egy 10 centiméteres rozsdamentes acélszöget vernek a keresztre feszítettek tenyerébe és a lábába. Ezután felállítják a kereszteket, amíg az oda gyűlt tömeg tíz percen át imádkozik, vagy épp fényképet készít. Más Pampangában élő hívők húsvétkor úgy gyónják meg bűneiket, hogy mezítláb sétálnak az utcán, miközben fa- és bambuszbotokkal verik a meztelen hátukat, de az is előfordult, hogy törött üvegeket vágtak hozzájuk.

A Reuters azt írja, a Fülöp-szigeteken több mint 110 millió lakos él, és mintegy 80 százalékuk római katolikusnak vallja magát. A katolikus egyház helyteleníti a keresztre feszítéseket és hit ilyesfajta szélsőséges megnyilvánulásait. Szerintük a bűnök megbánáshoz az ima és az őszinte megbánás bőven elég.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!