Szexuális bűncselekmény miatt vették őrizetbe a legnagyobb unionista észak-írországi párt vezetőjét

2024. március 29. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott pénteken a legnagyobb észak-írországi koronahű protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői posztjáról Sir Jeffrey Donaldson, miután szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanújával az észak-írországi rendőrség (PSNI) őrizetbe vette és vádat emelt ellene, írja az MTI.

A PSNI pénteki közleményében név említése nélkül az áll, hogy „egy 61 éves férfi” ellen emeltek vádat egy „nem mostanában” elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.
A DUP – az észak-írországi felekezetközi kormány második legnagyobb pártja – ugyanakkor a rendőrségi közlemény után kiadott tájékoztatásában bejelentette, hogy az ügyben Donaldson az egyik vádlott. A közlemény szerint Sir Jeffrey értesítette a DUP elnökségét arról, hogy azonnali hatállyal távozik pártvezetői tisztségéből. Párttagságát a vizsgálat idejére felfüggesztették.

Az észak-írországi rendőrség ismertetése szerint Donaldson az ügy egy másik vádlottjával együtt április 24-én jelenik meg Newry város magisztrátusi bírósága előtt.
Sir Jeffrey Donaldson 2021 óta állt a Demokratikus Unionista Párt élén, de már 1997-ben – akkor még egy másik protestáns koronahű szerveződés, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) színeiben – parlamenti képviselővé választották.

A DUP Donaldson vezetése alatt két évig bojkottálta a britellenes katolikus és az unionista protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat működését. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!