Izraelben nem kapnak többé pénzt azok az iskolák, ahol hadköteles korú, de be nem vonuló ultraortodox fiatalok tanulnak

2024. március 29. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglaló cikkünk a gázai-izraeli konfliktus pénteki eseményeiről:

  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hozzájárult ahhoz, hogy megtartsák a Dohában és Kairóban folytatott tűzszüneti tárgyalások újabb fordulóját. A Moszad vezetője kedden rendelte vissza a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közös izraeli tárgyalódelegációt Katarból, miután a tárgyalások zsákutcába jutottak, mert a Hamász elutasította az amerikai kompromisszumos javaslatot a tűzszünet elérésére és az izraeli túszok visszaadására. A közvetítő Katar még szerdán közölte, hogy folytatódnak a tárgyalások a Hamász és Izrael között.
  • Legalább 36 szíriai katona meghalt egy izraeli légicsapásban, amely péntek hajnalban az észak-szíriai Aleppó térségét vette célba – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A csapás „a szíriai rendszer oldalán harcoló libanoni Hezbollahhoz tartozó rakétaraktárak” ellen irányult.
  • Oroszország „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a Szíriára mért éjjeli izraeli bombázást, amelyben több tucatnyian haltak meg Aleppó mellett. „Az ilyen agresszív akciók a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és a nemzetközi jog alapvető normáinak durva megsértését jelentik, és teljességgel elfogadhatatlanok” – közölte Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
  • Izraelben a legfelsőbb bíróság csütörtökön ideiglenesen elrendelte azon vallási iskolák, jesivák állami költségvetésének befagyasztását április 1-től, ahol hadköteles korú, de be nem vonuló ultraortodox fiatalok tanulnak. A bírói kar elutasította a főügyész javaslatát, hogy engedélyezzenek számukra rövid felkészülési időszakot. A „rendelet hatálya alá nem tartozó”, vagyis nem hadköteles korú fiatalok számára a tanév végéig folytatják a pénzek átutalását. A döntés a 18 és 26 év közötti ultraortodox fiatalokat érinti, akik korábban egy rendelet alapján minden évben halasztást kaptak katonai szolgálatuk megkezdésére, majd 26 évesen véglegesen felmentették őket.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!