Olyan kevés gyerek születik Japánban, hogy egy pelenkagyár mostantól csak felnőtteknek készít pelenkát az országban

2024. március 27. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy japán pelenkagyártó bejelentette, hogy felhagy a csecsemőknek szánt pelenkák gyártásával az országban, és helyette a felnőttpelenka-piacra összpontosít – írja a BBC.

Japánban tavaly 758 631 csecsemő született, 5,1 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. Ez volt a legalacsonyabb születésszám, amelyet a 19. század óta feljegyeztek az ázsiai országban, ahol 1970-es években még átlagosan évi kétmillió gyerek született.

A társadalom elöregedése miatt az országban már nagyjából egy évtizede több felnőtteknek gyártott pelenkát adnak el, mint babapelenkát.

Az Oji Holdings szerint a leányvállalata, az Oji Nepia jelenleg évente 400 millió csecsemőpelenkát gyárt. A termelés 2001 óta csökken, akkor a vállalat még évi 700 millió pelenkát gyártott. Most közölték, teljesen leállnak a csecsemőknek szánt pelenkák gyártásával, mert üzletileg nem éri már meg.

A váltás nem előzmény nélküli és nem is meglepő, Japán legnagyobb pelenkagyártója, az Unicharm már 2011-ben is azt mondta, hogy a felnőtt pelenkák eladása meghaladta a csecsemőknek szánt pelenkákét.

A felnőtt pelenkák piaca ugyanis egyre nő, és becslések szerint több mint 2 milliárd dollár értékű. Japánban él a világ egyik legidősebb lakossága, amelynek közel 30 százaléka 65 éves vagy annál idősebb. Tavaly a 80 év felettiek aránya először haladta meg a 10 százalékot az országban.

Az elöregedés és a születések számának zuhanása a válság szélére sodorta az országot, a japán kormány erőfeszítései a probléma kezelésére pedig eddig kevés sikerrel jártak. „Japán annak a határán áll, hogy képes lesz-e továbbra is társadalomként működni” – figyelmeztetett tavaly Kishida Fumio miniszterelnök.

Szakértők szerint az okok összetettek, az alacsonyabb házasságkötési arányoktól és a több nő munkába állásától a gyermeknevelés megnövekedett költségeiig terjednek.

Nem csak Japán küzd a társadalom elöregedésével, az elmúlt években Hongkongban, Szingapúrban, Tajvanon és Dél-Koreában is csökkent a termékenységi ráta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!