Betiltják Belgiumban az egyszer használatos elektromos cigarettákat

2024. március 25. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

2025-től kezdve betiltják Belgiumban az egyszer használatos elektromos cigarettákat – írja a Le Soir.

A királyi rendelet bevezetéséhez az Európai Bizottság hozzájárulására is szükség volt, ők pedig zöld utat adtak. A rendelet részletei még nem pontosak, de a tervek szerint 2025. január 1-től lesz érvényben a tiltás.

„Az eldobható e-cigaretták nagy kárt okoznak a társadalomnak és a környezetnek. Ez a káros termék elsősorban a fiataljainkat célozza meg. Ezért örülök, hogy kivonhatjuk ezeket a forgalomból” – mondta Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter. Szerint az a cél, hogy kineveljenek egy „füstmentes generációt”.

Az elektromos cigarettákat már most sem vásárolhatják meg a 18 évesnél fiatalabbak, de a kamaszok körében nagyon népszerűek az ízesített e-cigaretták – írja az Euronews. A vattacukor, eper, dinnye és egyéb ízesítések jól mutatják, hogy a gyártók egyértelműen a tizenéves gyerekeket célozzák meg. Szakértők szerint ezek nikotint tartalmaznak, ami miatt könnyen rászokhatnak a fiatalok a dohányzásra.

Az egészségügyi miniszter szerint a dohányzás a megelőzhető betegségek és halálesetek egyik vezető oka Belgiumban. A belga kormány dohányzásellenes tervének részeként egy sor intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a dohányosokat motiválják a leszokásra, a nemdohányzókat pedig eltántorítsák a rászokástól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!