Vízágyúkkal támadt a kínai parti őrség egy Fülöp-szigeteki hajóra

2024. március 23. – 09:09

Vízágyúkkal támadt a kínai parti őrség egy Fülöp-szigeteki hajóra
Forrás: a Fülöp-szigeteki fegyveres erők felvétele

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai parti őrség vízágyúzni kezdte szombaton a Fülöp-szigeteki hajókat a Dél-kínai-tenger egyik vitatott területén. A két ország között összecsapások sorozata zajlik egy ideje a tengeren, a kínai fél vízágyúzása volt a legújabb darabja ennek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pár napja ismételte meg Washington kiállását, miszerint mindent megtesznek azért, hogy biztosítsák a Fülöp-szigetek hozzáférését a vízi úthoz, amelyet Kína magának akar. Kína emiatt az utóbbi években egyre több összecsapásba áll bele szomszédjaival: a mostani esetben például egy fülöp-szigeteki civilhajót támadott meg. A hajó a Fülöp-szigeteki fegyveres erők tájékoztatása szerint súlyos sérüléseket szenvedett.

Kína a támadás után úszó akadályokat helyezett el a vízben, hogy „megakadályozza a hajó újabb belépését”. Majd a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajójának útját is elállták, hogy megakadályozzák utánpótláshajók érkezését. A Fülöp-szigeteki parti őrség szóvivője szerint Kína figyelmen kívül hagyta a tengeri ütközések megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodásokat is a támadások során.

Kína úgy tartja, „a törvénynek megfelelően lépte meg az intézkedéseket”, mert ők úgy gondolják, a hajók „illegálisan léptek be” a területre.

A kínai parti őrség az elmúlt időszakban egyre gyakrabban használ vízágyúkat Fülöp-szigeteki hajók ellen a Dél-kínai-tengeren, de voltak már hajóütközések is. Március 5-én a Fülöp-szigeteki parti őrség arról számolt be, hogy az egyik hajója megsérült, miután egy kínai őrhajóval ütközött a Dél-kínai-tengeren egy vitatott zátony közelében, és négy ember megsérült.

Kína több évtizede vitában áll Brunei-jel, Vietnámmal, Malajziával és a Fülöp-szigetekkel a Dél-kínai-tenger egyes szigeteinek hovatartozása kapcsán, ahol jelentős szénhidrogén-készleteket fedeztek fel.

(CNN, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!