Megköszönte a Hamász az oroszoknak és a kínaiaknak, hogy megvétózták Amerika tűzszüneti javaslatát

2024. március 23. – 12:47

Megköszönte a Hamász az oroszoknak és a kínaiaknak, hogy megvétózták Amerika tűzszüneti javaslatát
Palesztinok állnak Gáza romjain Hán Júniszban – Fotó: Ahmed Zaqout / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megköszönte a Hamász Oroszországnak, Kínának és Algériának, hogy megvétózták az Egyesült Államok azon határozattervezetét, amely szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetre szólított volna fel a Gázai övezetben. Továbbá követelte volna azt is, hogy a Hamász terrorszervezet engedje szabadon a fogságában lévő izraeli túszokat.

Mivel Kína és Oroszország a tanács állandó tagja, az ENSZ szavazása megbukott. Az USA azt remélte, hogy közelebb juthatunk a békéhez, és a súlyos humanitárius válság mihamarabbi lezárását remélte. Az oroszok „üres retorikának” nevezték a javaslatot. A Hamász terrorszervezet azért köszönte meg a vétót, mert úgy gondolják, annak szövege „félrevezető nyelvezetű és összhangban van Izrael érdekeivel”.

Ez történt még az izraeli-gázai háborúban

Amerika és a húszik: Az amerikai hadsereg önvédelemre hivatkozva csapást mért szombaton a húszik három földalatti fegyverraktárára is. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton arról is beszámolt, hogy erői megsemmisítettek négy, a földről már felszállt drónt Jemen húszik irányítása alatt álló területei fölött.

A csapások célja az volt, hogy gyengítsék a húszikat, ezzel blokkolva, hogy újabb támadásokat indítsanak a világkereskedelem és a nemzetközi hajózószemélyzetek ellen. A húszik november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat.

UNRWA: Az Egyesült Államok Kongresszusa szombaton megszavazott egy csomagot, amely egy évre megtiltotta az UNRWA amerikai finanszírozását. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó segélyszervezetétől azután határolódott el több ország is, hogy az év eleji állítások szerint 12 alkalmazottja is részt vett a Hamász október 7-i terrortámadásában. Az utóbbi hetekben több ország, Kanada, Ausztrália, Svédország és Finnország újraindította a szervezet támogatását.

(Times of Israel, MTI, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!