Lengyelországba látogatott először Sulyok Tamás köztársasági elnök

2024. március 22. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelten fontos a párbeszéd fenntartása és elmélyítése Lengyelország és Magyarország között – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök pénteken Andrzej Duda elnökkel közös sajtótájékoztatóján a dél-lengyelországi Ószandecen (Stary Sacz).

A magyar köztársasági elnök munkalátogatásra érkezett Lengyelországba a lengyel–magyar barátság napja (március 23.) alkalmából. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a barátság több mint ezer évre tekint vissza, mélyen gyökerezik a magyar társadalomban. Nekünk kelet-közép-európaiaknak közös a sorsunk és közösek a feladataink, és ez köti össze a két országot Szent Kinga óta.

A magyar elnök elmondta: a megbeszélésen szó esett a Három Tenger Kezdeményezésről, a haderőfejlesztés fontosságáról, a kisebbségekről és az országok közti kereskedelmi kapcsolatokról is.

„Két olyan nemzetről van szó, amely megbecsüli és értékeli a szabadságot”

– mutatott rá Sulyok. A magyarok és a lengyelek mindig tudták, hogy a szabadságért harcolni kell, és a történelem mindig igazolta, hogy a két ország csak összefogva, együttműködve tud Európa szabad, egyenrangú, gyorsan fejlődő állama, nemzete lenni. A két országnak több közös érdeke van a külpolitikában is. Magyarország büszke arra, hogy honvédelmi kiadásai elérik a GDP két százalékát, és a haderő fejlesztése számára is fontos, ahogy Lengyelországnak is.

A nemzeti kisebbségek is összekötik a két országot, és miután például Kaposváron él lengyel kisebbségi közösség, ezért meghívja Andrzej Duda elnököt jövőre Kaposvárra megünnepelni a lengyel–magyar barátság napját. A köztársasági elnök szombaton Szent Hedvig sírjánál helyezi el az emlékezés koszorúját a waweli székesegyházban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!