Születésükkor kicserélték őket, közel hetven évvel később találkozott a két kanadai férfi

2024. március 22. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kanadai Richard Beauvais és Eddy Ambrose majdnem 70 évesen, egy ajándékba kapott DNS-tesztnek köszönhetően fedezték fel, hogy nem a vér szerinti családjuk nevelte fel őket. 1955-ben ugyanis, a születésükkor véletlenül elcserélték őket a kórházban – írja a BBC.

Richard Beauvais a Brit Kolumbia tengerparti Sechelt városában nőtt fel, és az egész életét abban a hitben töltötte, hogy őslakos. Egy karácsonyra kapott DNS-teszt eredménye viszont megdöbbentette: kiderült, hogy nem kanadai őslakos, hanem ukrán, askenázi zsidó és lengyel felmenőkkel rendelkezik.

Nagyjából ugyanekkor, de 2400 kilométerrel távolabb, a manitobai Winnipegben Eddy Ambrose nővére is elvégzett egy tesztet. Ebből az derült ki, hogy a testvére, Eddy Ambrose nem is a biológiai bátyja. Van viszont egy másik, akiről korábban nem hallott: Richard Beauvais.

A két család számára hamar kiderült, hogy mi történt: 1955-ben véletlenül kicseréltek két csecsemőt a manitobai Arborg kisváros kórházában.

Így eshetett meg, hogy az őslakos Eddy egy ukrán családban nőtt fel, az ukrán Richard pedig egy őslakosban.

A két férfi élete nagyon máshogy alakult.

A most 68 éves Richard métis – Kanadában élő, őslakos és európai felmenőkkel rendelkező, vegyes őslakos nép – neveltetésben részesült. Édesapja hároméves korában meghalt. Őslakos gyerekek számára fenntartott nappali iskolába járt, majd később a hatvanas évekbeli, a kanadai asszimilációs politika részeként őt is erőszakkal elvették a családjától.

Beauvais ennek ellenére hű maradt őslakos gyökereihez, halász lett, és sok éven át büszke volt arra, hogy ő vezethette az egyetlen kizárólag őshonos halászhajót Brit Columbia partjainál. Most kiderült, a legénysége tagjai közül mindenki őslakos – őt leszámítva.

Mindeközben Eddy egy farmon nőtt fel, „egy nagyon szerető és nagyon támogató ukrán felmenőkkel rendelkező családban”. Lefekvés előtt ukrán népdalokat hallgatott, és fogalma sem volt őslakos származásáról. Később őt is örökbe fogadták, miután 12 éves korában árvaságra jutott.

Mint kiderült, bár nem tudtak róla, a két férfi élete az évek során némileg átfedte egymást.

Eddy Ambrose például gyerekkorában összefutott egy néhány várossal arrébb lakó lánnyal, akit megkért, hogy legyen a tagja a baseballcsapatának. Azt nem tudta, hogy a lány valójában a biológiai testvére volt.

Richard Beauvais tizenéves korában kezdett el horgászni, és sokáig ugyanazon a partszakaszon halászott, ahol a biológiai húga is. Egyikük sem sejtette, hogy rokonok.

Hivatalos bocsánatkérés hetven év után

A két férfi hivatalosan csak közel hetven év után, most csütörtökön kapott formális bocsánatkérést Wab Kinew manitobai miniszterelnöktől a kavarodás miatt elszenvedett traumáért.

„Azért állok ma itt, hogy bocsánatot kérjek, amelyre már régóta vártam, olyan tettekért, amelyek két gyermeknek, két szülőpárnak és két családnak okoztak kárt több generáción keresztül” – mondta Kinew a manitobai törvényhozó közgyűlésben.

A két férfi ügyvédje, Bill Gange a BBC-nek azt mondta, a veszteségek ellenére mindketten nagyon büszkék arra, amivé váltak, és a családra, amely felnevelte őket, ráadásul a felfedezéssel egy új családot is szereztek.

Eddy Ambrose kapcsolatba lépett biológiai rokonaival, és tagja lett a Manitoba Métis Szövetségnek is. Richard Beauvais is tervezi, hogy felveszi a kapcsolatot biológiai családjával, két felnőtt lánya pedig azóta a karjukra tetováltatta az „Ambrose” feliratot, hogy jelezzék, milyen vezetéknevet viselt volna az apjuk.

A két férfi egyébként azért kért jogi képviseletet Gange-tól, hogy bocsánatkérést és anyagi kártérítést kérjenek Manitoba tartománytól.

A tartomány ugyanis kezdetben nem nyilatkozott az ügyben, és azt állította, hogy a kórház, ahol a csere történt, önkormányzati fenntartású, ezért nem a tartomány felelőssége a hiba. A kormányváltás után azonban, amikor Kinewet – Manitoba első őslakos miniszterelnökét – megválasztották, a hangnem megváltozott.

Kinew már nem sajnálta a bocsánatkérést a férfiaktól, arról viszont egyelőre még nem született döntés, hogy anyagi kártérítést is kaphatnak.

Ambrose és Beauvais esete nem egyedi, az övék a harmadik ismert eset, amikor Manitobában összekevertek két csecsemőt a születésnél. Gange a korábbi ügyekben sikeresen járt ki a károsultaknak anyagi kártérítést, igaz, azok az érintettek szövetségi fenntartású kórházakban születtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!