Késve, alig működő fémdetektorral jelent meg az ásatáson, percekkel később rekordméretű aranyrögre bukkant

2024. március 22. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Különös szerencséje volt Richard Brocknak, aki tavaly májusban késve, három rosszul működő fémdetektorral jelent meg egy Shropshire-i szervezett ásatáson, ennek ellenére mégis méretes aranyrögre bukkant. A rögről azóta kiderült, ez a legnagyobb, amit eddig Angliában találtak, nem kevés pénzért bocsátják aukcióra - írja a BBC.

A somerseti Richard Brock a Much Wenlock melletti mezőgazdasági területen szervezett ásatáson nagyjából egy óra késéssel jelent meg. Míg a többi fémdetektoros modern eszközökkel vágott neki a kutatásnak, Brock elmondása szerint három, meglehetősen leharcolt készülékkel érkezett, amik közül az első azonnal fel is adta a szolgálatot.

Amikor nekiállt a második, szintén alig funkcionáló detektorral a keresésnek, a gép eleinte csak „néhány rozsdás, régi sátorcöveket” jelzett, nagyjából 20 perc pásztázás után viszont egy aranyrögöt észlelt a föld alatt.

A Hiro's Nugget névre keresztelt, 64,8 grammos rög a Mullock Jones aukciósház szerint lehet a legnagyobb, amelyet valaha angol földön találtak.

30-40 ezer font (nagyjából 14-18 millió forint) közötti kikiáltási áron árulják, április 1-ig lehet rá licitálni.

Az aukciósház szerint a mezőgazdasági területen, ahol a rögöt megtalálták, korábban egy út vagy vasútvonal futhatott keresztül, és a rög feltehetően eredetileg Walesből származhat.

Brock a BBC-nek azt mondta, ő is csak nemrég tudta meg, hogy rekordméretű aranyrögre bukkant, és az árverés bevételeit megosztja a földtulajdonossal. A férfi egyébként 1989 óta foglalkozik fémdetektálással.

Nagy-Britannia területén akadtak már nagyobb aranyrögre, de eddig csak Skócia és Wales területén. Az előző, angol földön talált csúcstartó 54 grammos volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!