Két embert letartóztattak Németországban a svéd parlament ellen tervezett merénylet miatt

2024. március 20. – 05:43

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi ügyészség közleménye szerint kedden Németországban letartóztattak két személyt, akiket azzal vádolnak, hogy fegyveres támadást terveztek a svéd parlament ellen – írja a CNN.

A közleményből kiderült, hogy a terrorizmussal gyanúsítottak afgán állampolgárok, akiket a közép-németországi Türingiában található Gera város közelében tartóztattak le. Nancy Faeser német belügyminiszter közölte, hogy az egyik letartóztatott feltételezhetően az ISIS terrorszervezet tagja, másikuk pedig támogató lehet.

A német szövetségi ügyészség szerint a gyanúsítottak az ISIS egyik ágától kaptak utasításokat az állítólagos, 2023 nyarára tervezett támadás végrehajtására. A támadást megtorlásnak szánták volna az akkoriban a svédeknél és más skandináv országokban történt Korán-égetésekért – közölte az ügyész. A célpontok között rendőrök is szerepeltek.

A két gyanúsított konkrét előkészületeket tett a terrortámadásra, de fegyvereket nem sikerült beszerezniük. A svéd fővárosban, Stockholmban, ahol a támadást tervezték, viszont már előre felmérték a terepet. A nyomozók szerint korábban mindkét személy mintegy 2000 euró értékű adományt gyűjtött, amit az ISIS-nek küldtek el. A német szövetségi ügyész közölte, hogy a gyanúsítottakat kedden vagy szerdán állítják az ország bírósága elé. A bíróság dönt majd a gyanúsítottakkal kapcsolatos előzetes letartóztatásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!