Boldogságban Közép-Európa már kezd fölzárkózni a Nyugathoz

2024. március 20. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Van egy jó hírünk, pontosabban a World Happiness Report 2024 szerkesztőinek van egy jó hírük: Kelet-Közép-Európa felzárkózik a Nyugathoz boldogságban. A boldogságot számos tényező mentén értékelő, átfogó jelentés szerint régiónk lakossága ma jelentősen boldogabb, mint volt egy bő évtizeddel ezelőtt. A régiók közül Kelet-Közép-Európa lépett a legnagyobbat előre boldogságban. Sőt, Csehország és Litvánia a top 20 legboldogabb ország közé is be tudott kerülni a rangsorban, a 18. és 19. helyen, míg Szlovénia a 21. helyezéssel pont kicsúszott a legboldogabb 20-ból (remélem, nem keserednek el ettől túlságosan). Magyarország az 56. helyen szerepel a listán, a szomszédaink közül ezzel Horvátországot előzve meg.

A boldogságot egy főre jutó GDP, szociális védőháló, várható élettartam, szabadságjogok, nagyvonalúság és érzékelt korrupció mentén értelmező és pontozó rangsor csúcsáról persze lelökhetetlenek az északi országok: a legboldogabbak az idei jelentés szerint is a finnek, utánuk jönnek a dánok, az izlandiak és a svédek.

Az idei jelentésben először azt is mérték, hogy a fiatalabb és idősebb generációk boldogsága hogyan alakul. Kiderült például, hogy az Egyesült Államokban a fiatalabb generációk sokkal boldogtalanabbak, mint a boomerek, ami hozzájárult ahhoz is, hogy az USA kiszorult a top 20-ból. Kelet-Közép-Európában pont fordított a helyzet: bár a 2006–2010 közötti időszakhoz képest az idősebbek és fiatalabbak boldogságszintje is nőtt (a felmérés többéves átlag alapján pontoz), a fiatalabb generációk sokkal boldogabbak, mint az idősek. Sőt, egy fiatal kelet-közép-európai nagyjából ugyanúgy érzi magát, mint nyugat-európai kortársai. Ha csak a 30 év alattiak boldogságát listáznánk, Litvánia lenne az első helyen, és Magyarország is 20 helyet javítana, 36. lenne.

Az idősek viszont mintha másik országokban élnének. Ez a különbség Horvátország esetében a leglátványosabb, a fiatalabbak számai alapján 66 hellyel lenne jobb helyen a listán, mint az idősek boldogságát értékelve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!