1800 éves római szobor került elő egy parkoló alól Nagy-Britanniában

2024. március 19. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Krisztus utáni I. vagy II. századból származó római márványszoborra bukkantak építőmunkások Nagy-Britanniában a Stamfordhoz közeli Tudor-kori kastély, a Burghley House felújítása közben. A munkások a kastély parkolóját alakították át, amikor az egyik markoló egy márványból faragott női fejet fordított ki a földből. Két héttel később előkerült a fejhez tartozó felsőtest is.

A szobrot később szakértők megtisztították, majd összeillesztették, és észrevették azt is, hogy a márványba vasból készült tiplit fúrtak, amivel vagy a többi márványrészhez vagy valamilyen alapzathoz illesztették. A CNN által idézett szakértői vélemény szerint ezt az eljárást gyakran alkalmazták olasz régiségkereskedők a XVIII. században, és minden bizonnyal tőlük vásárolta a szobrot a Burghley House-ban élő Brownlow Cecil, Exeter kilencedik grófja, aki az 1700-as évek második felében többször is járt Itáliában, ahol műkincseket is vásárolt.

Azt persze továbbra is homály fedi, hogyan kerülhetett a szobor a parkoló alá a földbe. Van, aki meghiúsult rablási kísérletre tippel, más történészek szerint viszont elképzelhető, hogy a szobrot egyszerűen kidobták.

Akárhogy is, a markoló vezetője, Greg Crawley azt mondta, nagyszerű érzés, hogy munka közben rábukkant egy ennyire régi és ennyire különleges dologra. Először azt hitte, csak egy nagyobb kő az, nagyon meg is lepődött, amikor kifordult a földből, és kiderült, hogy arca van.

Az összeillesztett szobrot a kastélyban állítják ki a gróf által összegyűjtött többi szobor mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!