Meghamisíthatta három alkotásának korát a világ egyik leghíresebb kortárs művésze

2024. március 19. – 19:59

Másolás

Vágólapra másolva

Meghamisíthatta három alkotásának korát Damien Hirst, a világ egyik leghíresebb kortárs művésze – írja a Guardian oknyomozó cikke.

A leggazdagabb brit képzőművész három különböző kitömött állatból csinált szobrot: egy galambot, egy cápát és két borjút kitömött, majd formaldehidbe vagy akrilba öntött. A szobrokat az elmúlt években hongkongi, New York-i, müncheni, londoni és oxfordi galériákban állították ki. Az alkotások címe mellett mindig az 1990-es évek szerepelt a szobrok „születési dátumaként”.

A Guardian szerint viszont valójában mindhárom alkotást Hirst alkalmazottai készítették a gloucestershire-i Dudbridge-ben található műhelyében, 2017-ben. A lap szerint a három szobor 2017-ben bukkant fel először egy, a művész 90-es évekből származó munkáival fémjelzett kiállításon. A Guardian sehol nem talált említést arról, hogy a művek bármilyen formában léteztek volna 2017 előtt. A nekik nyilatkozó, műveket ismerő források szerint pedig egyévesek voltak, amikor először kiállították őket Hongkongban.

A műalkotások címe mellett szereplő dátumokat az iparágban általában úgy értelmezik, hogy azok az alkotások elkészültének évére utalnak. A Guardian kérdéseire válaszolva azonban Hirst cége, a Science Ltd. közölte, hogy a dátum, amelyet a művész a formaldehiddel készült műveihez rendel, nem a készítésük időpontját jelenti. Szerintük a formaldehid művekhez rendelt dátum a mű koncepciójának dátuma.

„A műalkotások és különösen a konceptuális műalkotások datálását semmilyen iparági szabvány nem szabályozza” – tette hozzá a Hirstet képviselő ügyvéd. Ez a megközelítés azonban ellentétes a művészeti világ ipari normáival.

Ráadásul Hirst korábban úgy beszélt a művekről, mintha azok sokkal régebben készültek volna. Egy 2017-es interjúban például arról beszélt, hogy néhány műalkotáson „látszik a kor”. „Jobban szeretem őket most, mint amikor készítettem őket” – tette hozzá a South China Morning Postnak adott interjúban.

Emellett a lap forrásai szerint a Hirst cége utasította az alkalmazottakat, hogy kicsit „öregítsenek” a szobrokon, hogy úgy nézzenek ki, mintha régebben készültek volna.

A cég ezeket az állításokat tagadta.

A helyzetet bonyolítja, hogy Hirst cápát bemutató, Myth Explored, Explained, Exploded című művének többször megváltozott a datálása. Fontos megjegyezni, hogy az éveken át készült vagy az első kiadás után sokszorosított művek esetében például a művészek néha kötőjelet vagy ferde vonalat használnak a dátumtartomány feltüntetésére.

Hirst Myth Explored, Explained, Exploded című műve – Fotó: Justin Tallis / AFP or licensors
Hirst Myth Explored, Explained, Exploded című műve – Fotó: Justin Tallis / AFP or licensors

De amikor Hirst Hongkongban kiállította a felboncolt cápát, a cím a következő dátumtartományt jelölte meg: 1993–1999. Ez így azt sugallta, hogy a műalkotás koncepciója 1993-ban fogant meg, a szobor maga pedig 1999-ben készült el. Más kiállításokon már nem szerepelt az 1999-es megjelölés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!