Rengeteg pénzt talicskáztak ki egy etióp bankból egy rendszerhibát kihasználva

2024. március 19. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Etiópia legnagyobb kereskedelmi bankja próbálja visszaszerezni azt a pénzt, amit az ügyfelei egy rendszerhibát kihasználva vettek ki a bankból, írja a BBC.

Az Etióp Kereskedelmi Bank (CBE) szemfüles ügyfelei szombaton reggel jöttek rá, hogy több készpénzt tudnak felvenni, mint amennyi a számlájukon van. Kicsit vérszemet is kaptak, és meg sem álltak 40 millió dollárig (14,5 milliárd forint) – összesen ennyit vettek fel vagy utaltak át más bankokba. Több órába telt, mire a pénzintézetnél behúzták a vészféket és befagyasztották a tranzakciókat.

A bank elnöke szerint a pénz legnagyobb részét diákok vették ki az állami tulajdonú CBE-ből. A hiba híre ugyanis üzenetküldő alkalmazásokon és telefon keresztül villámgyorsan terjedt az egyetemeken.

Az egyetemi ATM-eknél hosszú sorok kígyóztak, az emberek pedig csak vették és vették fel a pénzt, amíg végül a rendőrök meg nem érkeztek.

A 82 évvel ezelőtt alapított CBE-nél több mint 38 millió embernek van számlája. Az etióp központi bank vasárnap közleményben tudatta, hogy a „rendszerkarbantartási műveletek során meghibásodás történt”. A közlemény viszont nem tett említést az ügyfelek által zsákszámra felvett pénzről. A bank azt ígérte, hogy aki visszaadja a jogtalanul felvett pénzt, az ellen nem indítanak majd eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!