Pakisztán légicsapást mért a tálibok afganisztáni rejtekhelyeire, az afgán hadsereg visszatámadott

2024. március 18. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc nő és egy gyerek meghalt, amikor Pakisztán két légicsapást mért a pakisztáni tálibok kelet-afganisztáni rejtekhelyeire hétfőre virradóra, írja a BBC. Kabul elítélte a támadást, majd az afgán védelmi minisztérium közölte: megtorlásul légicsapásokat mért a pakisztáni hadsereg határ menti állásaira. Enajatullah Hvarezmi, az afgán védelmi minisztérium szóvivője az X-en azt közölte: az afgán hadsereg nehézfegyverekkel támadott.

Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálib kormány szóvivője korábban azt mondta, hogy a csapásokat a Pakisztánnal szomszédos Paktika és Hoszt tartományokban hajtották végre, szerinte a műveleteket Kabul Afganisztán szuverenitása megsértésének tekinti, és „súlyos következményeket” helyezett kilátásba.

A pakisztáni hadsereg egyelőre nem kommentálta a bejelentést, nevük elhallgatását kérő pakisztáni biztonsági források azonban megerősítették a támadás hírét, mely a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia állásait célozta, írja az MTI.
A műveleteket alig két nappal azt követően hajtották végre, hogy iszlamista lázadók öngyilkos támadásban megöltek hét katonát az Afganisztánnal szomszédos, rossz közbiztonságáról hírhedt Hajbar-Pahtunkva tartományban. Az áldozatok temetésén Aszif Ali Zardári pakisztáni elnök a gyilkosok felkutatását és kemény megtorlást ígért.

A kabuli kormány azt állítja, nem ad menedéket fegyveres csoportoknak, így a pakisztáni táliboknak sem, pakisztáni tisztségviselők szerint a lázadók afgán területről indítják támadásaikat. Ászif Ali Durani, Pakisztán Afganisztánért felelős jelentéstevője azt mondta, Iszlámábád becslései szerint a Pakisztánban törvényen kívül helyezett TTP mintegy 5000 tagja bujkálhat Afganisztánban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!